Az aHang állt a hazai abortuszkampány élére

Magyarországon évről évre csökken a terhességmegszakítások száma, a szomorú mutató mára kevesebb mint fele a baloldali kormányok idejéhez képest. Azonban a My Choice, My Voice – Az én döntésem, az én hangom kampány szervezői az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy azokban a tagországokban, ahol bármilyen feltételhez van kötve vagy tiltott az abortusz, ott tegyék könnyebbé a nők hozzáférését a művi terhességmegszakításhoz. A magyarországi kampányt az aHang népszerűsíti.

2024. 05. 15. 5:31
Pro-abortion Rally In Warsaw At Women's Day
WARSAW/PRO-ABORTION-RALLY Fotó: PIOTR LAPINSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió­ban nők tízmilliói nem férnek hozzá az abortuszhoz – közölte az aHang, amely csatlakozott a My Choice, My Voice – Az én döntésem, az én hangom kampányhoz. A baloldal online akcióit, kampányait szervező, lebonyolító aHang a hírlevelében úgy fogalmaz: számos európai országban óriá­si akadályokba ütköznek azok a nők, akik abortuszt szeretnének igénybe venni. 

Az akadályok közt sorolták fel azt, hogy az abortuszért fizetni kell, mint például Magyarországon is. 

A petícióról elmondták, hogy közvetlenül az Európai Bizottság oldalán lehet aláírni, és egymillió aláírás, továbbá hét tagországban a meghatározott küszöb átlépése szükséges ahhoz, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon a kérdéssel.
Példaként említették, hogy Máltán illegális a terhességmegszakítás, máshol sokat kell fizetni érte, vagy épp azért nem elérhető, mert nincs, aki elvégezze. Az utóbbi Olaszország, ahol lelkiismereti okokból az orvosok többsége nem vállalja a magzati élet kioltását. A magyarországi küszöb átlépéséhez 15 ezer aláírást kell összegyűjteni.
A baloldal élesen bírálta, amikor Magyarországon 2022-ben változott az abortusztörvény, az úgynevezett szívhangrendelet szabályozása szerint orvosi lelet rögzíti, hogy az abortuszra jelentkező nőnek az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kérelmezőnek meg kell hallgatnia a benne fejlődő magzat szívhangját, mielőtt az elvetetésről dönt. Kutatások igazolják ugyanis, hogy a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható.

A demográfiai válságot megélő magyar lakosság döntő része életpárti, évek óta csökken hazánkban a terhességmegszakítások száma. Ugyanazon feltételek mellett míg 2008-ban 44 089 terhességmegszakítás történt, addig 2023-ban a beavatkozások száma 20 200-ra csökkent. Míg a terhességmegszakítások száma csökkent, azzal párhuzamosan nőni kezdett az úgynevezett fertilitási mutató (ez azt mutatja, hogy hány gyermeket hoz világra élete során egy nő), amely a világjárvány idejére, a háború kitörése előtt megközelítette az 1,6-os értéket. A népességfogyás megállításához 2,1-es érték elérésére lenne szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.