Indulnak a gazdaságfejlesztési programok

Szegeden folytatódott a Velünk a vállalkozásodért című, kis- és középvállalkozásoknak szóló, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Kavosz Zrt. közös konferenciasorozata.

2024. 04. 29. 16:32
Szegedre érkezett a "Velünk a vállalkozásodért" konferenciasorozat Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét első napján Szegeden folytatódott a Velünk a vállalkozásodért elnevezésű konferenciasorozat. Az MKIK és a Kavosz azért indította el a több városban elérhető programsorozatot, hogy aktuális témákról, így például a mesterséges intelligenciáról vagy az ESG-rendszer (társadalmilag felelős, zöld pénzügyek) indulásának hatásairól kommunikáljon a kamarai tagokkal.

Hunyadi László, az NGM főosztályvezetője. Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

Hunyadi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési főosztályának vezetője a konferencián összefoglalta a hazai gazdaság elmúlt éves teljesítményét. Mint mondta, a munkaerőpiac kedvező alakulását sem a Covid-járvány, sem pedig az inflációs nyomás nem kezdte ki, a foglalkoztatottsági adatok folyamatos növekedést mutatnak. 

Hozzátette: a GDP alakulására nem büszkék, de dolgoznak a növekedés gyorsulásán. Megerősítette, hogy a fogyasztás felpörgetése rendkívül fontos. A magyar adórendszer fogyasztáscentrikus, a környező országokhoz képesti magas áfáért cserében alacsonyak a vállalkozási és az egyéni közterhek. Ugyanakkor a magas infláció hatására mintegy 25 százalékkal gyengül a fogyasztási kedv. Ez javarészt a jövőbe vetett bizalmatlanságból ered. A minisztérium a gazdaságszervezéssel ezt a bizalmat szeretné visszaállítani.

Az osztályvezető szerint idén sikerült újra beindítani a hitelezést, ahogy említette, a munkaerőpiac kedvezően alakul, a beruházások zajlanak és az inflációs környezet is biztató, tehát a növekedés felpörgetéséhez több feltétel is adott.

A minisztérium 2024-ben tovább folytatja az Széchenyi-kártya-programot, megújított keretfeltételekkel és támogatásokkal, amivel bőven a piaci kamatszint alatt marad a Széchenyi-kártya költsége. A kormányzat tovább viszi a Baross Gábor hitelprogramot, amelyhez hozzárendelt további 250 milliárd forintot. Ezenkívül az uniós források egy része is rendelkezésre áll, így sorra indulnak el a gazdaságfejlesztést célzó GINOP programok, ezekben 450 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 

Nagyobb hangsúly lesz majd a digitalizációs és informatikai fejlesztéseken, ez az innovációs keret 150 milliárd forint lesz, a program hamarosan elérhetővé válik. Ez lesz az utóbbi évek legnagyobb kamatmentes hitelprogramja.

Parragh László, az MKIK elnöke a konferencián a gyorsan változó gazdasági helyzetről beszélt, illetve megerősítette, hogy a kamarának elsődleges feladata, hogy az új technológiákat a vállalkozások körében is meghonosítsa, illetve terjessze. Az elnök szerint a kamarák fő feladata a hídszerep a piacok és a gazdasági döntéshozók között.

Kőkúti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy egyelőre nagyon nagy a gazdasági különbség a vármegye és Budapest között. Éppen ezért tartották fontosnak, hogy 2019-ben újragondolják a megye jövőképét, hiszen jó adottságú helyen fekszenek, meglehetősen versenyképesek az erőforrásaik, csakhogy valamiért nem alakult ki komolyabb ipar. Mára azonban beért a munka gyümölcse, hiszen megérkezett Szegedre a BYD, illetve a Rheinmetall. A cégek várhatóan alapjaiban változtatják meg a vármegye gazdasági szerkezetét és adnak megfelelő munkalehetőséget a helyi vállalkozások számára.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.