Lemondott a skót első miniszter

Az e hétre tervezett bizalmatlansági szavazást az váltotta ki, hogy Humza Yousaf felmondta a kormányszövetséget a Zöldekkel. Ezt azonban nem várta meg az első miniszter. Távozása után a skót parlamentnek 28 napja lesz arra, hogy új vezetőt válasszon, mielőtt választásokat írnának ki.

Forrás: Reuters2024. 04. 29. 13:34
Skócia miniszterelnöke, Humza Yousaf (R), majd felesége, Nadia El-Nakla a 2024. április 29-i Edinburgh-i sajtótájékoztató előtt érkezik a Bute House-ba. Fotó: ANDY BUCHANAN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humza Yousaf skót első miniszter és a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője lemondott tisztségéről, miután csekély az esélye annak, hogy túlélje az ellene indított bizalmi szavazást, jelentette a Reuters.

 

Humza Yousaf skót első miniszter beszédet mond a Skót Nemzeti Párt (SNP) éves konferenciáján Aberdeenben, 2023. október 17-én. (Fotó: AFP/ANDY BUCHANAN)
Humza Yousaf skót első miniszter beszédet mond a Skót Nemzeti Párt (SNP) éves konferenciáján Aberdeenben, 2023. október 17-én (Fotó: AFP/ANDY BUCHANAN)

Yousaf 2023 márciusában követte Nicola Sturgeont a poszton. A Skót Nemzeti Párt (SNP) válsága megnyitja az ajtót az ellenzéki Munkáspárt előtt, hogy országszerte átvegye a hatalmat Rishi Sunak miniszterelnök Konzervatív Pártjától.

El sem tudom mondani, mekkora megtiszteltetés, hogy az ország első minisztere lehetek, annak az országnak, amelyet szeretek, s amelyben a családomat nevelem, és az egyetlen országnak, amelyet valaha is otthonomnak fogok hívni

 – mondta Humza Yousaf,  miután bejelentette lemondását.

A kormányválságot a függetlenségpárti SNP és a Zöld Párt közötti véleménykülönbségek okozták, többek között az éghajlatváltozási célkitűzések, valamint a kormány transzneműek jogaihoz való hozzáállása okán.

Yousaf esetleges kisebbségi kormányzásának esélye gyorsan kútba esett, az ellenzéki pártok jelezték, hogy nem támogatják őt: két párt bizalmatlansági szavazást javasolt Yousaf és a skót kormány ellen, a Zöldek pedig jelezték, hogy nem támogatják őt.

Erre reagálva azt mondta, „teljesen lehetséges", hogy megnyerhette volna a bizalmi szavazást egy megállapodás megkötésével, de úgy döntött, hogy nem folytatja, miután egy hétvégén át mérlegelte álláspontját.

E hónap elején a YouGov közvélemény-kutató cég közölte, hogy a Munkáspárt egy évtized óta először előzte meg az SNP-t. Yousaf lemondása után a skót parlamentnek 28 napja lesz arra, hogy új első minisztert válasszon, mielőtt választásokat írnának ki.

Borítókép: Skócia első minisztere, Humza Yousaf (R), majd felesége, Nadia El-Nakla a 2024. április 29-i Edinburgh-i sajtótájékoztató előtt érkezik a Bute House-ba. (Fotó: AFP/ANDY BUCHANAN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.