Egészen elképesztő dolog derült ki a császármetszéssel született gyermekekről

Sokkal jobban kell őket óvni.

Forrás: University of Cambridge, Nature2024. 05. 14. 13:21
baba, csecsemő, anya, gyermek
illusztráció Fotó: Pexels Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszeresére növeli a kanyaró elleni vakcina hatástalanságát, ha egy gyermeknek császármetszéssel adott életet az édesanyja. Ezért tehát a kutatók létfontosságúnak nevezték, hogy a császármetszéssel született gyermekek két adag kanyaró elleni védőoltást kapjanak a szilárd védelem érdekében.

A Cambridge-i Egyetem (Egyesült Királyság) és a Fudan Egyetem (Kína) közös tanulmánya kimutatta, hogy egyetlen adag kanyaró elleni oltás akár 2,6-szor nagyobb valószínűséggel lesz teljesen hatástalan a császármetszéssel született gyermekeknél, mint a természetes úton születetteknél. A gyermek immunrendszere ugyanis nem termel antitesteket a kanyarófertőzés elleni küzdelemhez, így fogékony marad a betegségre.

Azt találták azonban, a második kanyaró oltás ahogy erős immunitást vált ki a kanyaró ellen a császárraé született gyermekek esetében. Hozzáfűzik, a kanyaró erősen fertőző betegség, jelentősen növelheti a járvány kitörésének kockázatát, ha csak egy vakcinával oltanak. 

Azt is tudják, hogy mindez mitől lehet. A kutatók szerint az első oltás hatástalanságának lehetséges oka a csecsemő bélmikrobiómájának fejlődéséhez köthető. Amikor hüvelyi úton születik meg a gyermek, sokféle mikroba kerül át az anyáról a babára, ami erősítheti az immunrendszert.

Megjegyezték azt is, hogy az Egyesült Királyság lakosságának legalább 95 százalékát kellene beoltani a kanyaró kordában tartásához, azonban a népesség átoltottsága jóval ez alatt van, annak ellenére, hogy a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) vakcina elérhető a gyermekkori immunizálási programjában. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.