Ukrajna reményeit táplálná a Kijevbe érkezett amerikai külügyminiszter + videó

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A háború kezdete óta ez a negyedik alkalom, hogy a vezető amerikai diplomata Ukrajnába látogatott.

Forrás: Reuters2024. 05. 14. 12:08
Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2024. május 14-én érkezett Kijevbe, hogy részt vegyen az ukrán elnökkel tartott találkozón. Fotó: Brendan SMIALOWSKI Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe érkezett, ami az amerikai tisztviselő első ukrajnai látogatására azóta, hogy az amerikai kongresszus múlt hónapban elfogadta az országnak szóló, régóta halogatott, 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot, számolt be a Reuters.

A látogatás célja, hogy az Egyesült Államok kifejezze szolidaritását Ukrajnával, az egyre erősödő orosz nyomással szemben.

Blinken kora reggel vonattal érkezett Kijevbe, és úgy fogalmazott „meg szeretné nyugtatni az ukrán népet, akik nyilvánvalóan nagyon nehéz pillanatban vannak” – mondta egy névtelen amerikai tisztviselő a küldöttségből.

A tisztviselő szerint a tüzérség, az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták és a Joe Biden elnök által április 24-én jóváhagyott légvédelmi rendszer már megérkezett az ukrán erőkhöz.

Blinken megnyugtatja az ukrán tisztségviselőket és beszédet fog tartani Ukrajna jövőjéről.

Zelenszkij szerint a jelenlegi „kemény időszak” az ukrán harcosok számára, különösen az ország keleti részén. Megköszönte Blinkennek a Kongresszus által a múlt hónapban elfogadott katonai segítségnyújtást, s kiemelte a kapott „kétpárti támogatást”.

Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök köszönti Antony Blinken (R) amerikai külügyminisztert 2024. május 14-i kijevi találkozójuk előtt (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

Ezért nagy elismerés az ukránok részéről az amerikaiaknak.

– mondta az elnök, aki hozzátette, hogy kulcsfontosságú lenne, hogy a fegyvereket a lehető leggyorsabban leszállítsák.

Kijev hónapok óta vesztésre áll a fronton, miközben az orosz csapatok lassan előre nyomultak a délre fekvő donyecki régióban, kihasználva Ukrajna ember- és hadianyaghiányát.

Jake Sullivan (Fotó: Mandel NGAN / AFP)
Jake Sullivan (Fotó: Mandel Ngan / AFP)

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn azt mondta, hogy Washington megpróbálja felgyorsítani a fegyverek szállításának ütemét Ukrajnába.

A késlekedés gödörbe taszította Ukrajnát, és igyekszünk segíteni nekik a lehető leggyorsabban kijutni ebből.

– mondta Sullivan, hozzátéve, hogy a héten új fegyvercsomagot jelentenek be.

Borítókép: Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2024. május 14-én érkezett Kijevbe, hogy részt vegyen az ukrán elnökkel tartott találkozón (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.