A harmadik különleges orgona is megérkezik a Pannonhalmi Főapátságba

A főapátság tájékoztatása szerint először mutatkozik be május 18-án a közönség előtt a két felújított barokk orgona. Az egyik az 1710-es évekből származó Zorkovsky-orgona, amely pár hete érkezett vissza a felújítás után a monostor falai közé. A néhány évtizeddel fiatalabb, 1770-es évekbeli Corte-orgonát pedig ma szállítják vissza Pannonhalmára.

Forrás: MTI2024. 04. 29. 11:00
Pannonhalmi-Főapátság
Pannonhalma egyik épületcsoportja 2022. június 23-án. Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két hangszer mellett a 2022-ben felújított, szintén a XVIII. századból származó Podkonicky-orgona is megszólal a május 18-i koncerten. A több száz éves hangszerek hangzásuk miatt is különlegesek, mindhármat úgy rekonstruálták, ahogy egykori építőjük megálmodta, vagyis a korabeli, barokk hangzásvilágot keltik életre.

Pannonhalmi Főapátság
Számos látnivaló és nevezetesség várja a látogatókat Pannonhalmán és környékén (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor )

A közlemény idézi Dejcsics Konrádot, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóját, aki szerint kuriózum, hogy a XVIII. századból származó három barokk orgona egy helyen megtalálható. A kulturális igazgató páratlannak nevezte, hogy a három hangszer az eredetihez nagyon hasonló állapotban megszólaltatható és koncertképes.

Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek – mondta.
A hangversenyen ritkán játszott XVII. századi művek hangoznak el, amelyek közt az orgonaművészek egy kortárs darabot is elrejtettek.

Homolya Dávid szerint a Zorkovsky-orgona olyan különleges orgonalelet, ami ritka ezen a területen, és a mai Magyarországon található legöregebb orgonák egyike.
Hozzátette: az eggyel fiatalabb, 1750-es évek környékéről származó Podkonicky-orgona is ritka szép korú hangszer Magyarországon, és mindkettő a Felvidékről származik.

Homolya Dávid
Homolya Dávid orgonaművész játszik a Kálvin téri református templom felújított orgonájának bemutatóján 2015. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Elmondta, hogy a fennmaradt, hasonló korú magyarországi hangszerek java része vagy felvidéki, vagy erdélyi építésű. Buda visszafoglalása vagy a Rákóczi-szabadságharc után csak több évtizeddel éledhetett újra az orgonaépítés a korábbi hódoltsági területeken.

Pannonhalmához a Felvidék közelebb van, mint Erdély, ezért is kerülhetett onnan – egyelőre ismeretlen úton – a két hangszer a főapátság gyűjteményébe.
A XVIII. század második feléből már nagyobb számban találni orgonákat a mai Magyarország területén, azok közé tartozik a harmadik megszólaló hangszer, a Corte-orgona – jegyezte meg az orgonaszakértő.
Homolya Dávid szerint bár mindhárom hangszer kisméretű, mind hangszertörténetileg, mind zeneileg kiemelt értékűek, megidézik, visszahozzák a 200-300 évvel ezelőtti hangzásideált, és egy semmihez sem hasonlítható többletet tudnak adni történelmi hitelességükkel.
 

A koncert május 18-án 19 órakor kezdődik.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.