Bognár kiakadt, miután furcsa VAR-vizsgálat segítette a Ferencvárost: Már megszoktuk

A Ferencváros 2-1-re nyert az NB I 30. fordulójában az MTK ellen. A sorsdöntő pillanatok az első félidő hajrájában játszódtak. Bognár István szerint az MTK-nak emberelőnybe kellett volna kerülnie 1-1-nél, ám VAR-vizsgálat után az MTK kapott sárga lapot, a hosszú vizsgálat miatt elrendelt hosszabbításban pedig a Ferencváros szerzett gólt. Bognár arra is utalt a mérkőzés után, hogy rendszeresen rosszul jár az ítéletekkel az MTK.

2024. 04. 29. 8:06
Budapest, 2024. április 28.
Csonka Bence játékvezetõ a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában játszott MTK Budapest - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Hidegkuti Nándor Stadionban 2024. április 28-án. A Ferencváros 2-1-re gyõzött.
Bognár István Kocsis Aaneba VAR
Csonka Bence nem azért vonta vissza a VAR-vizsgálat után Aaneba sárga lapját, hogy kiállítsa a Ferencváros védőjét Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csonka Bence a Ferencváros játékosának, Ismail Aanebának mutatta fel a vasárnapi örökrangadó első sárga lapját, a jegyzőkönyvbe azonban végül egyetlen fradista neve mellé sem került figyelmeztetés. A játékvezető ugyanis a VAR-vizsgálat után visszavonta Aaneba sárga lapját, de nem azért, hogy kiállítsa a védőt, ahogy az MTK játékosai gondolták volna, hanem a kék-fehérek játékosa, Kocsis Gergő kapott sárga lapot. Az ítélet feszült perceket okozott az első félidő végén, s bár a második félidőre lehiggadt az MTK, Bognár István mérkőzés végi nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy nem felejtették el a jelenetet.

Budapest, 2024. április 28.
Németh Krisztián, az MTK (j2) és Ismael Aaneba, a Ferencváros (j) játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában játszott MTK Budapest - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Hidegkuti Nándor Stadionban 2024. április 28-án.
Németh Krisztián és Ismail Aaneba közül hivatalosan csak előbbi kapott sárga lapot az MTK és a Ferencváros rangadóján (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

– Elég közel voltunk a Fradihoz, főleg, hogy hetven percet emberelőnyben kellett volna játszanunk – mondta Bognár István a vitatott esetről, amely visszanézhető az M4 Sport weboldalán. – Lehiggadtunk a szünetben, nyilván vannak szituációk, amelyekkel sajnos nem lehet mit kezdeni. Mondhatjuk, hogy már megszoktuk – mondta a csalódott Bognár, aki szerint követhetetlen, hogy mikor jár piros lap, ezzel a Debrecen és az Újpest szombati meccsére is utalt.

Piros lap járt volna a Ferencváros védőjének?

Az MTK játékosai már közvetlenül Aaneba szabálytalansága után lerohanták a játékvezetőt, hogy szerintük piros lap jár a védőnek, aki nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodott Kocsissal szemben. 

Furcsa módon valószínűleg az segített a Ferencvároson, hogy az MTK játékosainak igaza volt, és önmagában valóban járt volna a piros lap Aaneba szabálytalanságáért.

A VAR ugyanis a szabályok szerint csak négy eset vizsgálatakor avatkozhat bele a játékba:

  • gól
  • büntető
  • közvetlen piros lap
  • helytelen azonosítás

Ezek alapján: ha a VAR-szobában úgy látták volna, hogy Aaneba szabálytalanságáért önmagában sárga lap jár, nem lehetett volna megváltoztatni az ítéletet másik irányú szabadrúgásra és sárga lapra. Azzal viszont, hogy a piros lap lehetőségét vizsgálták, az előzményeket is meg kellett nézni, ahogy vettek már el a VAR-korszakban gólt is az akció elején történt szabálytalan labdaszerzés miatt.

A visszajátszások alapján Kocsis a kilépése előtt szabálytalankodott Szevikjannal szemben, ezért az MTK játékosa kapott sárga lapot, Aanebáét pedig törölték, hiszen a VAR-vizsgálat értelmében meghozott döntéssel az ő megmozdulása semmissé vált, ahogy a későn befújt les utáni szabálytalanságokért sem lehet lapot adni.

Balhé az öltözőfolyosón az MTK és a Ferencváros meccsén

Az MTK játékosai közül a hosszú VAR-vizsgálat után Kata Mihály és Németh Krisztián is sárga lapot kapott, utóbbi azért, mert Lisztes Krisztián gólja után az előző percek eseményei, többek között egy javára nem megítélt szabadrúgás elmaradása miatt reklamált.

Az M4 Sport helyszíni stábja beszámolt arról, hogy a feszültség még az öltözőfolyosón is érződött, de erről túl sok részlet nem derült ki.

NB I, 30. forduló
Péntek
ZTE–Puskás Akadémia FC 1-0 (0-0),

Szombat
Paks–Mezőkövesd 2-1 (1-0)
Diósgyőr–Kecskemét 0-0
Debrecen–Újpest FC 1-0 (0-0)

Vasárnap
Kisvárda–Fehérvár 1-0 (0-0)
MTK–Ferencváros 1-2 (1-2)

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.