Bevetették az első rák elleni oltást

Az oltás elsősorban a bőrrák egyik legsúlyosabb típusa ellen készült, de más rákos megbetegedések ellen is tesztelik.

Forrás: BBC2024. 04. 29. 14:51
Illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a bőrrák egyik leghalálosabb formája, a melanoma ellen tesztelik a világ első személyesített mRNS-oltóanyagát az Egyesült Királyságban.

Az 52 éves Steve Young, akinél tavaly augusztusban melanomát diagnosztizáltak, az első olyan beteg, aki kipróbálta az oltást. A vakcina úgy van tervezve, hogy segítsen a beteg immunrendszerének felismerni és eltüntetni a megmaradt rákos sejteket. És remélhetőleg azt is sikerül elérni, hogy a rák ne térjen vissza. 

Az mRNA-4157 (V940), ugyanazt a technológiát használja, mint a jelenlegi Covid-oltások. 

A University College London Hospitals (UCLH) orvosai egy másik gyógyszerrel, a pembrolizumabbal vagy a Keytrudával együtt adják, amelyek szintén segítik az immunrendszert a rákos sejtek elpusztításában. Az oltóanyag személyre szabott, vagyis az összetételét az egyes pácienseknek megfelelően módosíthatják. 

Ez az egyik legizgalmasabb dolog, amit nagyon hosszú idő óta láttunk

nyilatkozta az UCLH kutatója, Dr. Heather Saw a BBC hírügynökségnek. 

Az Egyesült Királyságban 60-70 betegen tesztelik az oltóanyagot, nyolc különböző központban, köztük Londonban, Manchesterben, Edinburgh-ben és Leedsben. A legjobb eredmény érdekében a vizsgálatban részt vevő betegeknél az elmúlt 12 hétben műtéti úton kellett eltávolítani a magas kockázatú melanomát. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.