Palotaforradalom érlelődött a Fehér Házban?

Sajtóhírek szerint összeesküvést szőhettek a Fehér Ház munkatársai Karine Jean-Pierre szóvivő eltávolítására. A Fehér Ház természetesen hevesen cáfolja az értesülést.

2024. 04. 29. 12:47
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivõje
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivõje (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Pool/Ron Sachs)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök közeli munkatársai tavaly ősszel titokban azon ügyködtek, hogy eltávolítsák a Fehér Ház szóvivőjét, Karine Jean-Pierre-t – számol be róla a The New York Times amerikai napilap. A lap szerint a Fehér Ház tényleges kommunikációs vezetője, Anita Dunn, Biden személyes ügyvédjének felesége megelégelte Jean-Pierre sikertörténetnek nehezen nevezhető ténykedését, és úgy döntött, a kampányidőszakra tekintettel vérfrissítésre van szükség.

Ennek elősegítésére pedig állítólag neves demokratákat „toborzott”, hogy győzzék meg Jean-Pierre-t a távozásról.

Dunn tervét a Post forrásai szerint Jeff Zients, a Fehér Ház kabinetfőnöke is támogatta, de igyekeztek a dolgot diszkréten és méltóságteljesen intézni, mert az első fekete és nyíltan leszbikus szóvivő nettó kirúgásának rossz lett volna az optikája.

A Fehér Ház természetesen hevesen cáfolta az értesülést – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Andrew Bates, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára határozottan visszautasította az állításokat. Szerinte ennek épp az ellenkezője igaz: Jean-Pierre élvezi mind Dunn, mind Zients töretlen támogatását.

Jean-Pierre távozását valószínűleg sokan fájdalommal fogadnák, hiszen az elmúlt két évben számtalan vidám pillanattal ajándékozta meg a sajtó képviselőit és a közvéleményt. Emlékezetes volt a kínos csend, amikor egy újságírói kérdés után nem találta az előre megírt választ a védjegyévé vált vaskos mappában.

Hasonlóan arcpirító jelenet volt, amikor az illegális bevándorlásról szóló kérdésre azt felelte, hogy Biden már a kormányzása első napján komoly és hatásos erőfeszítéseket tett a romokban álló bevándorlási rendszer kezelésére, majd áttért az elnök állítólagos sikereire.

Humánus módon kezeljük a bevándorlási rendszert, olyan módon, amely ténylegesen foglalkozik azzal, amit a határon látunk. Ezért volt olyan sikeres a feltételesen szabadlábra helyezettek programja. Az illegális bevándorlás több mint kilencven százalékkal csökkent. És ez az elnök által hozott intézkedéseknek köszönhető

– fogalmazott a szóvivő, némiképp elrugaszkodva a tényektől.

Nem vetett jó fényt sem Jean-Pierre-re, sem a Fehér Házra, amikor a szóvivő heves szóváltását az egyik tudósítóval egyszerűen kivágták a sajtótájékoztató közvetítéséből.

 

Borítókép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Ron Sachs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.