Soha nem elég, újabb szankciókat akarnak az ukránok

Az Ukrán Bányaipari Szövetség felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen aktív lépéseket az Oroszországból származó vasérc és vasfém behozatalának leállítása érdekében.

Forrás: RBC2024. 04. 29. 15:39
Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK)
A Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár, amely egy orosz kohászati üzem Magnyitogorszk városában, Cseljabinszk régióban, 2022. október 20-án. Fotó: Alexander Manzyuk Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország 2023-ban hárommilliárd euró értékben adott el vasérctermékeket és vasfémeket, írta az RBC-Ukrajna. Felhívják rá a figyelmet, hogy az Ukrán Bányaipari Szövetség (NAGPU) határozott fellépésre felszólító levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, a francia külügyminiszternek és más befolyásos európai személyiségeknek, mivel szerintük – bár az Európai Unió ugyan vezetett be szankciókat az orosz termékekre – ezek hiányosak. 

Kilátás a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyárra, amely egy orosz kohászati üzem Magnyitogorszk városában, Cseljabinszk régióban, 2022. október 20-án. (Fotó: Anadolu/AFP/Alexander Manzyuk)
Kilátás a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyárra, amely egy orosz kohászati üzem Magnyitogorszk városában, Cseljabinszk régióban, 2022. október 20-án. Fotó: Anadolu/AFP/Alexander Manzyuk

A szövetség megjegyezte, hogy Oroszország 2023-ban még mindig hárommilliárd euró értékben tudott vasérctermékeket és vasfémeket értékesíteni, amelyek segítették az Ukrajna elleni háborújának finanszírozását.

Ez negatív hatással van az ukrán és az európai vállalatokra is, mivel az orosz exportőrök dömpingszerűen lépnek fel az európai piacon, így a helyi termelők versenyképtelenné válnak

– hangsúlyozta a szövetség.

A szervezet részletesen kifejtette, hogy milyen szankciós kivételeket kellene törölni. Az orosz vasérctermékekre – szinterérc, koncentrátum és pellet – még nem vetettek ki szankciókat. Emellett a 12. szankciós csomag négy évvel meghosszabbította az orosz palára vonatkozó szankciómentességeket olyan mennyiségben, amely elegendő az orosz hengerművek saját szükségleteinek fedezésére az EU-ban és más hengerművek megvalósítására.

Az orosz nyersvas és a redukált vas elleni további szankciókat is elfogadták a 12-es csomagban, de ezek az átmeneti időszak alatt szintén felduzzasztott kvótákat írnak elő.

Ukrajna más európai országokkal együtt készen áll arra, hogy az orosz termékeket az európai piacon helyettesítse. Ez pedig a partnerség és a támogatás jele kell, hogy legyen az ukrán vállalkozások számára. Felszólítjuk az EU-t, hogy határozottan lépjen fel, és számítunk a kölcsönös megértésre és támogatásra

– közölte a szövetség.

Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK)
A Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár az egyik legnagyobb kohászati üzem Oroszországban. A vasércalapanyagok előkészítésétől a vasfémek mélyfeldolgozásáig teljes kohászati ciklus gyártója. Fotó: Anadolu/AFP/Alexander Manzyuk

A NAGPU javasolja az EU szankciós jogszabályainak módosítását és a behozatali tilalom alá eső áruk listájának vasérctermékekkel való kiegészítését, a nyersvas, a közvetlen felújított vas és a táblás vas importkvótáinak csökkentését.

Decemberben az EU bevezette az Oroszország elleni 12. szankciós csomagot. Ez az orosz nyersvas és visszanyert vas behozatalának tilalmát írja elő, de ez a tilalom csak két évig fog működni. Ugyanakkor további négy évre meghosszabbították az orosz lemezekre vonatkozó kvótákat. A 12. szankciócsomag azonban valójában gyengítette a korábban bevezetett korlátozásokat. 

Az Európai Acélszövetség (EUROFER) viszont bírálta ezt a döntést: szerintük ez történelmi hiba.

Borítókép: A Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár, amely egy orosz kohászati üzem Magnyitogorszk városában, Cseljabinszk régióban, 2022. október 20-án (Fotó: Anadolu/AFP/Alexander Manzyuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.