Átfestené magát Ursula von der Leyen

A bizottsági elnök kampánycsapata azt szeretné, ha emberközelibbnek ismernék az Európai Bizottság jelenlegi vezetőjét. A valóságban azonban Ursula von der Leyen háborúpárti, és a bizottsági elnöksége alatt meghozott, elhibázott szankcióknak egész Európa issza a levét.

Forrás: Politico2024. 04. 29. 17:53
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. április 23-án. Fotó: FREDERICK FLORIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy hónap múlva kerül sor az uniós választásra, és a botrányt botrányra halmozó Ursula von der Leyent kampánycsapata átfestené egy emberközelibb édesanyává és nagymamává, aki azt szeretné elérni, hogy családja egy biztonságos Európában nőjön fel, írja a Politico cikke.

Ursula von der Leyen bizottsági elnöki időszaka az Európai Unió kifejezetten rossz időszaka, mondta el lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője.

A háborús hergelést tovább folytatja, gazdasági és morális válságban van az unió, ezért most új kampányba kezdett, mert azt szeretné, hogy újból megválasszák. Teljesen hamis képet fest magáról, próbál személyesebb tartalmakat megosztani, és más, egyéb módon próbálja elhitetni, hogy ő egy európaiakért aggódó vezető, de az elmúlt ötéves teljesítménye alapján erről valójában szó sincsen

– hangsúlyozta Deák Dániel.

Ursula von der Leyen nem érzi az európaiak problémáját, és nem is törődik velük, sokkal inkább azt látjuk, hogy az amerikai baloldal érdekeit érvényesíti, erről szólt a Covid-járvány alatti vakcinabeszerzés is, és erről van szó most is a háború ügyében

– tette hozzá.

Ursula von der Leyennek új, élénk színekben pompázó kampányweboldala van, új logóval, az Európai Unió zászlajára utaló, aranyszínű csillagokból álló körrel és egy új „Ursula 2024” szlogennel, amivel talán feledtetni szeretné sikertelen bizottsági ciklusát és a botrányait.

A nemrégiben kipattant Pieper-ügyről lapunk is beszámolt, a vakcinabeszerzési botrány pedig valószínűleg az EU történetének legnagyobb (mintegy 20 milliárd euró sorsáról szóló) botránya, amelyben nemrég az Európai Ügyészség is vizsgálatot indított. 

Ursula von der Leyent tehát most egy, a jövőért aggódó nagymamának akarják bemutatni. Honlapján úgy fogalmaz: „Hétgyermekes anyaként azt akarom, hogy gyermekeim és unokáim egy biztonságos, virágzó Európában nőjenek fel.”

Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy korábban kijelentette, nem lát békés megoldást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben.

Ursula von der Leyen, az EPP vezető jelöltje és az Európai Bizottság elnöke felszólal a Junge Union 60. NRW-napján. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser)
Ursula von der Leyen, az EPP vezető jelöltje és az Európai Bizottság elnöke felszólal a Junge Union 60. NRW-napján. Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

Mielőtt 2019-ben belépett volna az európai politikába, a Brüsszelben született Ursula von der Leyen családi élete ismert volt a német politikában. Angela Merkel kancellár első kabinetjébe 2005-ben családügyi miniszterként került be, majd 2009-ben munkaügyi miniszter lett. A védelmi minisztériumot 2014-ben vette át, működését azonban nagyrészt kudarcként értékelték.

Ezekben az években Von der Leyen még rendszeresen beszélt magáról és hétgyermekes családjáról, különösen családügyi miniszterként töltött első éveiben. Ellenfelei bírálták, szerintük családját azért állította reflektorfénybe, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljon.

Ursula von der Leyennek most néhány hete van arra, hogy átalakuljon háborúpárti politikusból békés nagymamává. Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő szerint ugyanakkor Ursula von der Leyen egy alternatív valóságban él, mikor azt mondja, az Európai Unió jobb állapotban van, mint öt évvel ezelőtt. 

A politikus szerint ezzel szemben Európa szomszédságában háború dúl, elszálltak az energiaárak és az infláció, az elhibázott szankcióknak egész Európa issza a levét. Az Európai Bizottság ideológiai alapon hozott meg gazdaságpolitikai intézkedéseket, a zöldpolitikát és a digitális átállást pedig képtelen a megváltozott realitásokhoz igazítani és észszerűbbé tenni. Az unió versenyképessége válságosnak nevezhető. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén a kelet-franciaországi Strasbourgban 2024. április 23-án (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.