Tragédiába fordult a háború elől menekülő ukránok útja

A hétvégén két, a besorozás elől menekülő hadköteles korú férfi fulladt a határ menti Tiszába – számolt be a Hír TV Napindító című műsorában Dunda György ungvári tudósító.

2024. 04. 29. 16:45
ZELENSZKIJ, Volodimir; SZINYEHUBOV, Oleh
Harkiv, 2024. április 9.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dunda György elmondta, megfigyelhető, hogy sok férfi több száz vagy akár ezer kilométer távolságból menekül Kárpátalja irányába, hogy aztán átszökjön Romániába, Magyarországra, Szlovákiába, vagy a hegyeken keresztül Lengyelországba. 

Kettejük menekülése fordult most tragédiába, amikor a határ menti Tiszába fulladtak. 

Az ukrán határőrség a jó idő beköszöntével megpróbálja minél jobban védeni a határszakaszt, ezt technikailag is fejlesztik, az ukrán határőrség létszámát pedig tizenötezerrel próbálják növelni – tette hozzá. 

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, alig három hét múlva, május 18-án lép életbe az a nemrég, második olvasatban is elfogadott ukrán mozgósítási törvény, mely számos jogfosztó elemet is tartalmaz. Az erőszakos kényszersorozások már egyébként is hónapok óta rendszeresek Ukrajnában, az új törvény értelmében azonban már a külföldön tartózkodó ukránokat is köteleznék arra, hogy térjenek vissza Ukrajnába: 

a hadköteleseknek legfeljebb hatvan napjuk lesz arra, hogy katonai nyilvántartásba vetessék magukat. Ellenkező esetben jön a bírság, a szankciók, végül bekopogtat a rendőrség is, mely erőszakot is alkalmazhat. Várhatóan a következő hónapok az Ukrajnából való szökésről fognak szólni.

Nemrég Kárpátalján, Asztély–Beregsurány ukrán oldalán történt egy érdekes eset. Egy beregszászi férfi jelentkezett határátlépésre, akinek a papírjait tüzetesebben meg akarta vizsgálni az ukrán határőrség, mielőtt átengedi. Sok ugyanis a hamis határátlépési engedély. A férfit bekísérték az irodába, aki meglógott onnan, és Magyarország irányába futott. Az ukránok azonban utolérték és a földre kényszerítették. A férfi azonban ügyesebb volt, kiszabadult, majd átszaladt a magyar oldalra, ahol már kulturált körülmények között átléphette a határt. 

A helyzet Ukrajna nyugati határainál mindenhol ugyanez. Odessza megyében, a moldovai határ mellett sokan az út mellett hagyják hátra az autóikat, és úgy menekülnek át a zöldhatáron. Már nem számít semmi, ha a túlélésről van szó.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtekinti a Harkiv régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.