Ukrán katonákat öltek meg Németországban

Halálra késeltek két ukrán katonát egy bevásárlóközpont mögött a bajorországi Murnauban. A vérnyomok egy orosz lakás bejárati ajtajához vezettek. Az idilli kisváros lakói sokkos állapotban vannak.

Forrás: Bild2024. 04. 29. 11:43
Two Ukrainians killed in Bavaria - Russian suspected of the crime
Vérnyomok és rendőri nyomok még mindig láthatók a földön egy bevásárlóközpont helyén, ahol szombat este két ukrajnai férfit megöltek. Fotó: Angelika Warmuth Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ukrán katonát késeltek halálra a bajorországi Murnauban. Nem sokkal a szombat esti bűncselekmény után a rendőrség letartóztatott egy férfit, akit azóta is gyanúsítottként tartanak számon. 

A tett helyszínéről vérnyomok vezettek a gyanúsított lakásáig – számolt be a Bild. Egy 57 éves oroszról van szó.

Fotó: Angelika Warmuth / dpa Picture-Alliance/AFP
Fotó: Angelika Warmuth / dpa Picture-Alliance/AFP

A külügyminisztérium szerint az áldozatok rehabilitáción lévő katonák voltak. Az események pontos lefolyását, hátterét és indítékát még vizsgálják, írta a német Focus.

A kijevi külügyminisztérium szerint a Felső-Bajorországban megkéselt áldozatok ukrán katonák voltak, akik Németországban tartózkodtak orvosi rehabilitáció céljából. Dmitro Kuleba külügyminiszter köszönetet mondott a német nyomozóknak a gyanúsított gyors elfogásáért.

Kijevi médiajelentések szerint jelenleg tisztázzák, hogy mely ukrán alakulatoknál szolgáltak a férfiak. A hozzátartozókkal is felveszik a kapcsolatot.

A rendőrség egyelőre még nem tisztázta, hogy az áldozatok és az elkövető ismerték-e egymást, és hogy a gyilkosság a háborúval kapcsolatba hozható-e. A rendőrség arra kéri a szemtanúkat, hogy jelentkezzenek a garmisch-partenkircheni vagy a murnaui rendőrkapitányságon.

Aggódó reakció a politikusok részéről

A rendőrség szerint a két áldozat egy 23 és 36 éves ukrán állampolgár, mindketten Garmisch-Partenkirchen körzetében éltek. Szúrt sebekbe haltak bele, az idősebbik a helyszínen, a fiatalabbik nem sokkal később a kórházban.

Florian Streibl (l), a bajor tartományi parlament szabad szavazóinak frakcióvezetője és Ulrike Müller, a Szabad Szavazók agrárpolitikai szóvivője. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Karl-Josef Hildenbrand)
Florian Streibl (l), a bajor tartományi parlament szabad szavazóinak frakcióvezetője és Ulrike Müller, a Szabad Szavazók agrárpolitikai szóvivője (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Karl-Josef Hildenbrand)

Ha kiderül, hogy a konfliktus hátterében Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja áll, az katasztrófa lenne a régió számára.

– mondta Florian Streibl, a Szabad Szavazók parlamenti frakcióvezetője, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a két ország közötti konfliktus idegen országokban is kiéleződjön.

Az állítólagos elkövetőt egyik szomszédja rendkívül agresszívnek írta le a Bildnek. „Jobb volt nem ránézni”. 

Az orosz férfi tíz éve élt Murnauban.

„Szörnyen szomorú, hogy az emberek még itt sem tudnak kijönni egymással”, tette hozzá.

A murnaui lakosok sokkos állapotban vannak. „Az, hogy ilyesmi megtörténhet a kedvenc városomban, Murnauban ez borzasztó” – mondta egy járókelő.

Én csak azt gondolom, hogy ezt az ukrajnai konfliktust valószínűleg Murnauba hozták. Egy német orosz, két halott ukrán. 

– mondta egy férfi. 

Igazából borzasztóan szomorúnak találom, hogy az emberek még itt sem tudnak kijönni egymással. Pedig itt biztonságban élhetnek.

Borítókép: Vérnyomok és rendőri nyomok még mindig láthatók a földön egy bevásárlóközpont helyén, ahol szombat este két ukrajnai férfit megöltek. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Angelika Warmuth)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.