Bóka János: Történetének talán legnagyobb kihívásaival szembesül az Európai Unió

Az Európai Unió talán történetének legnagyobb kihívásaival szembesül, minden választópolgárnak van szava abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon az EU – mondta az európai ügyekért felelős miniszter vasárnap a budapesti Szabadság téren, az Európa-napi rendezvények megnyitóján.

Forrás: MTI2024. 05. 12. 18:22
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bóka János hangsúlyozta: az, hogy Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, nemzeti konszenzuson alapuló döntés volt, amelynek akkor nem volt és most sincsen alternatívája.

Magyarország július 1-jével veszi át az EU Tanácsának soros elnöki feladatait, amikor tisztességes közvetítőként közös megoldásokat fognak keresni a közös európai problémákra 

– jelentette ki a miniszter. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője kifejtette, az uniós csatlakozással az Európai Unió és Magyarország is erősebb lett, a csatlakozás változást hozott egyéni és közösségi szinten is, a magyarok szabadabban utazhatnak, tanulhatnak és vállalhatnak munkát Európa-szerte; az EU-tagság hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez.

A csatlakozás óta a közösségek, önkormányzatok, régiók is megerősödtek a számtalan uniós támogatású fejlesztési projektnek köszönhetően; az ország nemzetközi befolyása növekedett, versenyképessége, gazdasági teljesítménye tovább bővült 

– tette hozzá Zupkó Gábor. Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője arról beszélt, négy hét múlva mintegy 370 millió európai, köztük nyolcmillió magyar választópolgár járulhat az urnákhoz az európai parlamenti választásokon.

Ma tehát azt is ünnepeljük, hogy a szüleink és nagyszüleink által kivívott demokrácia lehetővé teszi, hogy közösen formáljuk Európa és az Európai Unió jövőjét

– fogalmazott Lővei Andrea. Leszögezte: minél többen szavaznak, annál erősebb lesz a demokrácia. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett, húsz éve az EU-ban című rendezvényen futóverseny, kvízjátékok, ingyenes koncertek, valamint civil szervezetek sátrai várták az érdeklődőket.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.