Díjeső a tánc világnapján

Április 29-én a táncművészet legnagyobb ünnepére készül a magyar táncélet. Most is, mint eddig minden évben, a tánc világnapján a táncszakma szereplőit köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelnek, melyen átadják a szakmai elismeréseket; díjat kapnak a növendékek, az elismert művészek, a táncpedagógusok és a neves alkotók.

2024. 04. 29. 15:00
Az eseménynek a Nemzeti Táncszínház adott otthont.
Az eseménynek a Nemzeti Táncszínház adott otthont. Fotó: Kaszner Nikolett Forrás: Nemzeti Táncszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Táncszínházban megrendezett sajtótájékoztatón Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója köszöntötte a Magyar Táncművészek Szövetségének új elnökségét, és sok erőt és kitartást kívánt a munkájukhoz. Az éves tisztújító kongresszuson 2023-ban Velekei Lászlót választották meg elnöknek, míg a társelnöki pozíciót ezt követően Fodor Zoltán tölti be. 

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója ismertette az évad terveit.
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója ismertette az évad terveit. Fotó: Nemzeti Táncszínház/Kaszner Nikolett

 

A tánc világnapja – díjátadó gála

Velekei László Harangozó Gyula- és Seregi László-díjas érdemes művész, táncművész, koreográfus, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke ismertette A tánc világnapja – díjátadó gála programját és a 2024-es táncszakmai díjakat.

– Kiosztjuk többek között 2024 legjobb férfi és női táncművészeinek díját, a Roboz Ágnes-díjat a legjobb végzős növendékek számára, a 2024 legjobb alkotója díjat, az életműdíjat, valamint a Táncművészetért díjat is – mondta. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is. 

A hagyományokhoz hűen a gálaest közreműködői ezúttal is az idei év díjazottai közül kerülnek ki,

a Miskolci Balett és a Duna Művészegyüttes táncművészei mellett többek között a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói lépnek színpadra. Az est második felében a 2024 legjobb alkotója díját elnyert Vincze Balázs Harangozó Gyula-, Imre Zoltán- és Seregi László-díjas érdemes művész, táncművész, koreográfus, rendező, a Pécsi Balett művészeti vezetője Faust, az elkárhozott című koreográfiáját láthatják a nézők a Pécsi Balett előadásában. 

 

A táncszakma idei kiemelt eseményei

A sajtótájékoztatón Fodor Zoltán Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat művészeti vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke ismertette a hazai táncszakma programnaptárát.

Kiemelte a VII. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, a Tánc Fesztiválját, a XIX. Magyar Táncfesztivált, a VII. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, a XXIII. Nemzetközi Nyári Tánckurzus és Fesztivált, az Erdélyi Táncháztalálkozót, a XVIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a XIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált és a Budapest Ballet Grand Prix 2024-et. 

 

A Nemzeti Táncszínház évada

A Nemzeti Táncszínház aktuális eseményeit Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója mutatta be.

Hangsúlyozta, hogy április 27-én indult a Budapest Táncfesztivál, és egészen május 11-ig három neves külföldi együttessel és számos nívós hazai előadással várják a tánckedvelőket. 

Hozzátette továbbá, hogy a Nemzeti Táncszínházban a fesztivál után sem áll meg az élet.

Május 17-én Táncról álmodom címmel láthatják a nézők Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas koreográfus alkotói estjét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, míg másnap Frenák Pál legújabb kreációját, a CrAzy_RunnErs / Parad_Is_E-t tekinthetik meg a Táncszínházban. Május 23-án az idén harmincéves Bozsik Yvette Társulat Körforgás című bemutatójára készül az intézmény. De nyáron is számtalan program várja az érdeklődőket a teátrum falai között: júliusban folytatódik az elmúlt évek sikerprogramja, a TáncPark, mely újra könnyed, nyáresti kulturális élményt kínál a kikapcsolódásra vágyó közönségnek. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan szeptemberben idén is  három napra Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa.

A Nemzeti Táncszínház és a Goldmark Károly MKK – Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 12–15. között rendezi meg a keszthelyi Táncpanorámát. 

Április 29-én, a tánc világnapján meghirdetjük a felnőtt- és gyermekbérleteinket, melyek összeállításánál a sokszínűségre törekedtünk, így segítve közönségünket abban, hogy még teljesebb képet kapjon a táncművészet jelenkori kínálatából

 – hangsúlyozta az igazgató. 

2024-ben zárja a Nemzeti Táncszínház azt a hároméves kampánysorozatot, amit a Hiszünk a tánc erejében szlogen mentén terveztek meg, és a fő célja az, hogy a táncművészetet a társulatokon, a táncművészeken és az alkotókon keresztül még közelebb hozzák a nézőkhöz. 

– A Test/Kultúra kampány záróakkordjában az élsportolónak nevelt táncosokat mint érző és érzékeny művészeket szeretnénk bemutatni. A Lakatos János által elkészített fotósorozaton a táncos elegáns, esztétikai erejét, a technikai virtuozitását, izomzatát és flexibilitását szeretnénk megjeleníteni, ezzel is növelve a táncos szakma megbecsültségét – mutatta be a fotósorozat első pár képét az intézmény vezetője. 

A következő időszakban számos új bemutatóra, budapesti premierre és felújításra készül a Táncszínház.

Többek között műsorra tűzi legújabb darabját a Bozsik Yvette Társulat, a Győri Balett, a GG Tánc Eger, és a FrenÁk Társulattal is találkozhatnak majd a teátrum nézői. Emellett a Duna Táncszínház, a Tranz Danz, a Budapest Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház is premierrel érkezik. 

– Lépést tartva a technikai fejlődéssel a tavaly élesített totál kamerarendszert tovább fejlesztettük, és a korábban használt hangtechnikát digitálisra váltottuk, ezáltal még tökéletesebb minőségben archiváljuk az előadásokat. A rendszer indulása óta több mint 1100 totálfelvétel készült el, amit a társulatok örömmel használnak. A nézői élményt pedig azzal javítottuk, hogy az előadótereinkben a szcenikai eszközeinket továbbfejlesztettük, így ezek zajkibocsátása jelentősen csökkent, ezáltal még kifejezőbbek lettek a csendjeink – emelte ki Ertl Péter az elmúlt időszak fejlesztéseit. 

Illetve elmondta, hogy évek óta egyre több közösségi programot szervez a színház, amelyeket archiválni és elérhetővé akarnak tenni a közösségi felületeken, hogy azok a nézők is bepillanthassanak a színházba, akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken.

Ezért optikai zoommal rendelkező robotkamerákat vásárolt a színház, amik operatőr segítsége nélkül is működtethetők. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.