Csorbul a védelemhez való alapvető joguk?

KK
Hír TV
2012. július 30., hétfő 19:56
Az ügyvédek szerint a védelemhez való alkotmányos jogot csorbítaná, ha a pécsi egyetemi vesztegetés büntetőügyét nem helyben, hanem Győrben tárgyalná az arra kijelölt bíróság. A védők arra hivatkoznak, hogy a többletköltségeket a vádlottakra kellene hárítaniuk, akiknek a büntetőeljárás már eddig is jelentős kiadással járt. Az ügyvédek az Országos Bírósági Hivatalhoz fordultak, de a hivatal nem tartja magát illetékesnek.
Hirdetés

A Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett, ezért tárgyalja a Győri Törvényszék a pécsi egyetemi vesztegetés ügyét. A huszonhét vádlottból huszonegy, a harmincöt védőből pedig harminc baranyai illetőségű. A jogi képviselők egy része azt kérte az Országos Bírósági Hivataltól, hogy a Győri Törvényszék Pécsett tárgyaljon.

Mint arról korábban az MNO beszámolt, az ügyészség április elején 27 ember ellen emelt vádat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben. A per várhatóan szeptember első felében kezdődik Győrben.

– Rendkívül megterhelő ez a több mint 300 kilométeres út, akár naponta, akár úgy is, hogy hotelekben laknak az ügyvéd kollégák, illetve a vádlottak – fogalmazott Komlódi András. A tizedrendű vádlott védője szerint „ésszerűbb lenne, hogyha kérelmünknek az OBH elnöke helyt adna, és az eljáró bírói tanácsot rendelné ki Pécsre”.

A harmadrendű vádlott védője is azt mondja, hogy az utazások megdrágítják az eljárást. Mint Turi Attila fogalmazott: „a költségeket át kell hárítanunk azokra a terheltekre, akiknek az egzisztenciája a büntetőeljárás miatt is megrendült”. A védő úgy gondolja, hogy így „felmerül annak a problematikája, hogy a védelemhez való alapvető joguk csorbul”.

Az Országos Bírósági Hivatal sajtóosztálya írásban azt válaszolta a Hír Televíziónak, hogy az OBH-nak nincs hatásköre az ügyben.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Magyarország élőben – Határvadászok a migránsok ellen
Magyarország élőben – Határvadászok a migránsok ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb