Duplájára emelkedhet az autógáz jövedéki adója


Forrás: Hír TV
2012. július 10., kedd 16:10
Két lépcsőben, összesen 100 százalékkal emeli a kormány jövőre az autógáz jövedéki adóját, a bevételt az egészségügy fejlesztésére és a bérrendezésre fordítják. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a parlamentnek a nemzetgazdasági miniszter.
Hirdetés

Az első emelés januárban lesz, akkor 50 százalékkal emelkedik a teher, a következő drágulás pedig májusban várható. Jelenleg egy liter autógáz 250 forintba kerül, aminek az adóterhe körülbelül 25 forint. Ez emelkedik jövő nyárra a duplájára, ami azt jelenti, hogy egy liter üzemanyag körülbelül 300 forint körül lesz kapható.

Az alkohol terhe 15 százalékkal nő

A jövedéki adóról szóló törvényjavaslatban szerepel az alkoholok terheinek 15 százalékos emelése is. A sör, a pezsgő és az ízesített italok jövedéki adója viszont csak 10 százalékkal nő. A benyújtott törvényjavaslat értelmében két lépcsőben drágul a cigaretta. Ezt már korábban jelezte a kormány, mert a jövedéki adó emelése uniós elvárás. A cigaretta tételes adója 2013 január elsejétől és május elsejétől is 1,8 százalékkal emelkedik, ezenkívül dobozonként mindkétszer körülbelül 70 forinttal emelkedik a teher.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a brüsszeli tárgyalások után
Orbán Viktor sajtótájékoztatója a brüsszeli tárgyalások után
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb