Félmilliót fizethet, aki nem megy el orvoshoz + Videó


Forrás: Hír TV
2012. május 28., hétfő 16:20
Félmillió forintra is megbüntethetik azt, aki nem megy el a kötelező tüdőszűrő vizsgálatra, pedig a környezetében már volt tbc-s megbetegedés. A betegek számának emelkedése miatt az országos tiszti főorvos az elmúlt hónapokban több megyében rendelt el kötelező vizsgálatot, az érintetteket a település jegyzőjének kell értesíteni.
Hirdetés

Debrecenben 100 ezer lakosra 46 tbc-s beteg jut. Egyelőre itt még nem rendelték el az újabb kötelező szűrést, érvényben van a tavalyi. 350 ezer embert kellett megszűrni egy év alatt. Ehhez azonban kevés az orvos, lassan haladnak annak ellenére, hogy a megyében az érintettek alig több, mint fele vett részt a kötelező vizsgálaton. „Akár több százezer forintos büntetést helyezhetünk kilátásba" – tette hozzá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Kohut Zsuzsa. A tisztiorvosi hivatal csak azokat bünteti meg, akiknek a környezetében már volt tbc-s beteg és a többszöri felszólítás ellenére sem mennek el a vizsgálatra. Ezt csak olyan esetetekben szokták elrendelni, amikor valaki a beteg környezetéből nem megy el a szűrésre – mondta a Hír TV-nek Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi főosztályának vezetője.

Félmilliót fizethet, aki nem megy el orvoshoz
Félmilliót fizethet, aki nem megy el orvoshoz
Kötelező vizsgálatot akkor rendelhet el egy megyében a tiszti főorvos, ha százezer lakos közül 25 tbc-s. Borsodban ez a szám meghaladja a harmincat. A vizsgálatról múlt héten döntött a közgyűlés.

Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Jelenleg öt megyében született ilyen határozat. Pest megyében például június 30-ig kell végezni a vizsgálatokkal.

Hirdetés
Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Sajtótájékoztató a bevándorlási helyzet miatt tartott rendkívüli ülés után
Sajtótájékoztató a bevándorlási helyzet miatt tartott rendkívüli ülés után
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb