Komoly bírságra számíthatnak a renitensek + Videó

BL
Forrás: Hír TV
2012. július 01., 18:40
Vasárnaptól büntetik azokat a földtulajdonosokat, akiknél parlagfüvet találnak. A bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a gyomnövény.
Hirdetés

A parlagfűre minden ötödik magyar allergiás, az elmúlt tíz évben kilencszeresére nőtt a pollenallergiások száma. A gyomnövény kiirtásának elmulasztásáért júliustól büntetik a telek tulajdonosát. A növény általában július 15. után kezdi meg a virágzását.

A bírságolás alól az állami vagy az önkormányzati földek sem kivételek. „Maga az ellenőrzés, felderítés, illetve a hatósági eljárás szektorsemleges, tehát akár magánszemély, akár egyéb gazdasági társulás, vagy akár adott esetben egy önkormányzat ellen is eljárunk” – mondta a Hír TV-nek Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Hirdetés

Vasárnaptól büntetik őket
Vasárnaptól büntetik őket


Magyarországon a parlagfővel fertőzött terület nagysága egy teljes megye területének felel meg. Idén a tavaszi aszály kedvezett a gyomnövény elszaporodásának. „Mindannyian próbálunk erre odafigyelni, olyan technológiákat alkalmazni, amelyek ezen segítenek. A táblaszélek karbantartása mindenkinek kötelezettsége, és úgy gondolom, hogy ezt a gazdatársak mindenféleképpen meg fogják tenni. Természetesen a bírság is egy komoly visszatartóerő, de ezenkívül egy rendes gazdának a portája tiszta és rendes kell, hogy legyen” – mondta Papp András tiszaszigeti termelő.


Belterületen az ellenőrzést a jegyző végzi, a kényszerkaszálást is ő rendeli el, és a költségek behajtása is az ő feladata. „Néhány esetben, pontosabban az elmúlt hónapokban két esetben ez előfordult. A tapasztalat az, hogy azoknál, akiknél ezt a kényszervágást végrehajtottuk, igazából népszerűségnek nem örvendünk, de a környező lakosok szemében megnőtt az önkormányzat presztízse, mert azt mondják, hogy az mégiscsak tarthatatlan, hogy egy utcának a képét, vagy a hangulatát elrontsa egy-két renitens lakó” – fogalmazott Bodó Imre tiszaszigeti polgármester.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Rendkívüli hírek – Kormányszóvivői tájékoztató a menekülthelyzetről
Rendkívüli hírek – Kormányszóvivői tájékoztató a menekülthelyzetről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb