Mindent megtesznek, hogy legyen újratemetés + Videó

BL
Forrás: Hír TV, MNO
2012. május 30., szerda 08:30
A román hatalom jelenleg erősebb, mint a romániai magyarság és a magyarországi külpolitika – a többi között ezzel magyarázzák a szervezők, hogy elmaradt Nyirő József pünkösdvasárnapra tervezett újratemetése.
Hirdetés

Fráter Olivér a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta: elképzelhető, hogy a román hatóságok mindent megtesznek majd azért, hogy háborús bűnösnek tüntessék fel az írót – és ezzel megakadályozzák a szertartást. Az Országgyűlési Hivatal megbízottja ugyanakkor leszögezte: mindent elkövetnek, hogy elhelyezzék Nyirő József hamvait.

Magyar kártya – Rájátszás
Magyar kártya – Rájátszás
„Pillanatnyilag egy közigazgatási eljárás keretei között fogja tisztázni az illetékes román közigazgatási bíróság azt, hogy a Bunta Levente által kiadott és a prefektúra szerint hibásan kiadott engedély vajon milyen okokra vezethető vissza, hogy ez miben nem felel meg azoknak a kritériumoknak, ami alapján a főesperesség elfogadhatta volna tőlünk. Én azt tudom mondani, hogy mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy újonnan igényelt és jogszerűen kiadott engedély alapján a közeljövőben sor kerülhessen Nyirő József újratemetésére” – fogalmazott Fráter Olivér.

Hirdetés
Az eseményekről készült összefoglalónkat itt olvashatja.

Ismert, a román hatóságok mindent elkövettek, hogy megakadályozzák a hétfőre tervezett szertartást. Először a hamvak vasúti szállítását tiltották meg, majd Hargita megye prefektusi hivatala pénteken kérte a Nyirő nevére kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását. Ezt követően többek között Lukács Csaba autóját is átvizsgálták a rendőrök a hamvakat keresve, a sajtófőnököt fel is tartóztatták drogbirtoklás gyanúja miatt. Ilyen előzmények után újratemetés helyett végül csak megemlékezést rendeztek hétfőn a székelyudvarhelyi Papkertben.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Magyarország élőben – Jobbikos blokád a tranzitzónánál
Magyarország élőben – Jobbikos blokád a tranzitzónánál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb