Ujhelyi védte meg a szálasizó Vadait

BL
Forrás: Hír TV
2012. május 29., kedd 20:15
Az ülés berekesztésével fenyegetőzött kedden az Országgyűlés szocialista alelnöke, amikor Vadai Ágnes indulatosan feltett kérdésére bekiabálással reagáltak kormánypárti oldalról. A DK-s képviselő azt kérdezte, hogy Nyirő után Szálasit is rehabilitálni akarják-e. Navracsics Tibor válaszában közölte: csak egy pártnak és a független képviselők egy csoportjának van elszámolnivalója. Külön utalt Gyurcsányra, aki egy olyan villában lakik, amit zsidó tulajdonostól vettek el.
Hirdetés

Vadai Ágnes Készülhetünk-e Szálasi rehabilitációjára? címmel tette fel a miniszterelnökhöz intézett interpellációs kérdését. Szerinte fideszes polgármesterek is asszisztálnak a Horthy-kultusz újjáéledéséhez azzal, hogy teret neveznek el róla, valamint szobrot és emléktáblát állítanak az egykori politikusnak.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet


Bekiabálásokkal tarkított és egyszer meg is szakított felszólalásában egyebek között azt hangoztatta: Horthy Miklós volt az, aki rábólintott a trianoni békeszerződésre, kiszolgáltatta Magyarországot a hitleri Németországnak, akinek „országlása idején” fogadták el az első zsidótörvényt, amelyet három további követett. „Önök a szélsőjobboldali szavatokért a Jobbikkal folytatott versenyben jónak látták Horthy feledésre méltó emlékének ápolását felkarolni” – fogalmazott, majd azt kérdezte: „meddig még, a végén még Szálasit is rehabilitálni fogják?” A szavait kísérő morajra reagálva az ülést vezető egykori párttársa, Ujhelyi István elnézést kért Vadaitól, mert mint mondta, már ő sem hallotta, hogy mit kérdez.

Vadai Szálasi miatt aggódott
Vadai Szálasi miatt aggódott

Hirdetés
Navracsics Tibor 2007-ben a parlamentben szembesítette Gyurcsányt a Szemlőhegy utcai villa történetével. Az akkori miniszterelnök azonban nem reagált. Bővebben>>>

Navracsics Tibor válaszában arra emlékeztetett, hogy a nyilaskeresztesek nagy számban léptek át a kommunista pártba. Ezért a miniszterelnök-helyettes szerint nem a kormányoldalnak, hanem csak egy pártnak, illetve a független képviselők egy csoportjának van elszámolnivalója. Navracsics Tibor utalt Gyurcsány Ferenc fővárosi villájára is. „Vonatkozik ez azon független képviselőkre is, akik egy olyan politikust választottak maguknak politikai példaképüknek, aki egy kétszeresen konfiskált zsidó vagyonban lakik. Először a nyilaskeresztesek vették el zsidó tulajdonosától azt a bizonyos Szemlőhegy utcai villát, aztán pedig a kommunisták vették el zsidó tulajdonosától” – fogalmazott Navracsics.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet


Vadai Ágnes szerint Navracsics Tibor intelligenciáját felülírta a párthűség, és indulatosan kifogásolta azt is, hogy a kormány Nyirő József műveit felvenné a Nemzeti alaptantervbe. „Az önök pártjának egy prominense, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki 22 éve tagja ennek a Háznak, részt vesz ennek az embernek a rehabilitációjában. Szégyelljék magukat, képviselőtársaim, és nagyon-nagyon remélem, hogy egy nap majd a gyerekeiknek kell választ adnia azért a gyalázatos viselkedésért, amelyet a parlamentben és a parlamenten kívül mutatnak. Szégyelljék magukat, a választ nem fogadom el” – fogalmazott a DK-s politikus.

A képviselő felszólalását ismét hangos zaj követte, ezért Ujhelyi István azzal fenyegetőzött, hogy berekeszti a parlamenti ülést. Az Országgyűlés végül 239 igen szavazattal fogadta el Navracsics Tibor válaszát.

Hirdetés

Híradó | Élő adás

Tekintse meg a Hír TV aktuális híreit!

Kövesse adásunkat élőben!

Galéria –  Milánói sámándob
Galéria – Milánói sámándob
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb | Legfrissebb