2015. április 19., Emma napja

A Facebookon terjeszkednek a drogdílerek

TT
Forrás: MTI
2012. február 28., kedd 18:08
A közösségi médiát is egyre inkább felhasználják és különösen a fiatalokat célozzák meg a kábítószer-kereskedők és az illegális gyógyszerkereskedők – figyelmeztetett az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szerve (INCB) kedden közzétett éves jelentésében.

Az illegális internetes „gyógyszertárak” egyre többször reklámozzák honlapjaikat a közösségi médiában. Így széles közönséghez jutnak el a veszélyes termékek, különösen a fiatalokhoz. Az árusítók a honlapjaik révén gyakran azt a hitet keltik a vásárlókban, hogy legálisan működnek.

Az INCB rámutatott arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az illegálisan működő internetes gyógyszertárakból beszerezhető gyógyszereknek mintegy a fele hamisítvány.

Ezek az árusítók a termékeiket sokszor csempészet révén, postai úton juttatják el a vásárlókhoz. 2010-ben a postai ellenőrzés során elfogott gyógyszerküldemények mintegy fele, ötezer-ötszáz csomag tartalmazott illegális készítményt. A származási ország az esetek 58 százalékában India volt, de a készítmények gyakran érkeztek az Egyesült Államokból, Kínából és Lengyelországból is.

A kábítószer-használat és -terjesztés ördögi kört képez, számos más szociális problémát táplál, az erőszaktól a szervezett bűnözésen és a korrupción át a munkanélküliségig – figyelmeztet az ENSZ-hivatal. A társadalom peremére szorult, drogproblémával küzdő közösségek segítésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezen közösségekben élő fiataloknak is hasonló esélyeket kell kapniuk, mint többi társaiknak és joguk van a kábítószer-használattal és függőséggel szembeni védelemre – hangsúlyozta a közlemény szerint Hamid Ghodse, az INCB elnöke.

A jelentés szerint Nyugat- és Közép-Európában drámaian megnőtt és „ipari méreteket” ölt az illegális kannabisz-termesztés mértéke. A jelenség gyakran a szervezett bűnözéshez is kapcsolódik.
Európa továbbra is a világ második legnagyobb kokain-felvevőpiaca. A szállítási útvonalak száma nőtt, egyre gyakrabban Észak-Afrikán keresztül jut be a kokain a kontinensre.

A tengerentúlon továbbra is jelentős tranzitországoknak számítanak a közép-amerikai és a karib-tengeri országok. Az Egyesült Államokba Mexikón keresztül csempészik be a kokain 90 százalékát. A mexikói hatóságok fokozottabb fellépésének hatására az ottani drogkartellek egy része Közép-Amerikába – Hondurasba, Costa Ricába és Nicaraguába ~ tette át működésének helyszínét – állt az INCB jelentésében.

Hirdetés

Korábbi bejegyzések

MNO vezető hírek

Heti összefoglaló

Röpködtek a milliárdok

2

Hivatalos: leállították az M4-es építését és Rig Lajos nyert Tapolcán. A héten újabb pénzügyi cég dőlt be. Tovább

5

Északkelet-Magyarországon sokan választják hivatásul a katonaságot, többek között a térséget sújtó munkanélküliség miatt. Tovább

Libabőrrel átszőtt dallamok, ők a Patché. A duó új klipet készített, amely egy koncerttel egybekötve debütál. Tovább

Bács Ferenc Kossuth-díjas színművész a mesterekről és a szakmai alázatról. Tovább