Díjazták a legbefolyásosabb nőket

BL

2011. december 8., csütörtök 19:39

Jane Fondát kitüntették, és Laura Ziskinre emlékeztek idén a befolyásos hollywoodi nők ünnepi reggelijén, amelyet két évtizede rendez meg évente a The Hollywood Reporter című filmes szaklap.

A szerdai reggelit a Beverly Hills Hotelben szolgálták fel a hollywoodi filmiparban legfontosabb szerepet játszó nők társaságában. A szórakoztatóipari magazin egyúttal online és nyomtatot formában is megjelentette Hollywood száz legbefolyásosabb nőjének listáját. „Ez a lista számít. Fontos, hogy elismerjük a nők teljesítményét abban a városban, hol a kulisszák mögötti, befolyásos munkák csupán 16 százalékát végzik nők és az ő számuk is csökkenőben van” – jelentette ki Janice Min, a magazin szerkesztőségi igazgatója.

A 73 esztendős Jane Fondát a Paramount Pictures egykori vezetője, Sherry Lansing üdvözölte. Mint felidézte, együtt dolgoztak a Kína szindróma című filmen, és akkor tanulta meg a színésznőtől, hogy hallgasson a megérzéseire és higgyen magában. Ma is idolként tekint Fondára, és inspirálja a munkájában – fűzte hozzá Lansing. A színésznő köszönőbeszédében kiemelte, hogy sokkal több női döntéshozóra lenne szükség a filmiparban. Amíg a nők nem lesznek hatással arra, hogy milyen filmek készüljenek a televíziókban és a stúdiókban – hangsúlyozta –, addig továbbra is csupán mellékszereplők lesznek, holott sokan egész életüket a filmiparra áldozzák.

A Pókember producerét, a Stand Up to Cancer rákalapítvány létrehozóját, a néhai Laura Ziskint Kirsten Dunst és a Sony Pictures társelnöke, Amy Pascal (a befolyásos nők listájának 2. helyezettje) méltatta a ceremónián. Mint elhangzott, Ziskin alapítványa 180 millió dollárt gyűjtött a rákbetegség elleni küzdelemre. A producer júniusban hunyt el rákbetegség következtében.

A The Hollywood Reporter százas toplistáján az első helyet Anne Sweeney, a Disney Media Networks társelnöke foglalja el. Az első tíz közé stúdiók és televíziók vezetői kerültek be. A filmes alkotók közül elsőként Kathleen Kennedy producer szerepel a listán tizenötödikként. Lady Gaga a 30. lett a névsorban, amelyben a 44. helyet a Koszorúslányok című vígjáték teljes szereposztása kapta meg. Egyedüli rendezőként Jennifer Yun Nelson (Kung Fu Panda 2.) a 96. helyre futott be a THR.com honlapon olvasható összeállítás szerint.

Forrás: MTI