Járműtörténeti nyilvántartást vezetnének be Magyarországon

Automobil

2012. június 28., csütörtök 09:07, frissítve: csütörtök 09:10

Az Autós Nagykoalíció egyetért azzal, hogy a jövőben büntetés jár az autók kilométerórájának visszaállításáért.

Következő lépésként a járműtörténeti nyilvántartás bevezetését szorgalmazza a szervezet - mondta Knezsik István elnök sajtótájékoztatón. Az autógyártókat, kereskedőket, javítókat, egyetemeket, főiskolákat, szakmai civil szervezeteket tömörítő Autós Nagykoalíciót elsősorban azért hozták létre, hogy szakmai véleményüket hatékonyan közvetíthessék az állam, az önkormányzatok, a jogalkotók felé.

Az elnök hangsúlyozta: tevékenységükkel szeretnék elérni - támogatva a jogalkotói szándékot -, hogy csökkenjen a feketegazdaság ebben a szférában, a tisztességes független és márkaszervizek pedig kapják meg a szolgáltatási színvonaluknak megfelelő elismerést. Példaként említette: ma sokan a vélt magas költségek miatt nem javíttatják autóikat legális szervizben, pedig - és erre konkrét adataik vannak - a feketén elvégzett, sok esetben nem szakszerű javítás lényegesen többe kerül az autósoknak. Kifogásolta, hogy ma még jogszabály nem teszi kötelezővé a balesetet szenvedett autók megjavítását.

A szervizek ezt a szabályt az illegális autójavítás melegágyának tartják. A biztosító kifizeti a javítási díjat, de a tulajdonos egy nem adózó, fekete szervizben javíttatja meg a kocsit - tette hozzá. Knezsik István tájékoztatása szerint szeretnék elérni, hogy Magyarországon is legyen járműtörténeti nyilvántartás, amely valamennyi, a kocsit érintő beavatkozást - szerviz, javítás, karambol utáni helyreállítás - tartalmazza. Amerikában például ilyen nyilvántartási igazolás nélkül nem lehet használt autót eladni, az a roncstelepre kerül - jegyezte meg az Autós Nagykoalíció elnöke.

Forrás: Automobil