Elvehetik Schmitt kisdoktoriját + Videó + Képek

JV, BL, PR, LM
Forrás: Hír TV
2012. március 29., csütörtök 15:20
A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa indítványozza Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonását.
Nyilvánosságra hozta különvéleményét Fluck Ákos. Ebben azt írja: javasolt megvizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét és módját, figyelembe véve a közjogi méltóságával együtt járó védettség adta korlátokat. Bővebben>>

Tulassay Tivadar csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, a doktori tanács 22 tagjából 16-an arra szavaztak, hogy javasolják az egyetem szenátusának, vegye el a kisdoktori címet. Az ülésen egyébként csak 18-an voltak jelen. A rektor a döntést nem indokolta. Az ügyben a szenátus  mondja ki a döntő szót.  A Hír TV helyszínen tartózkodó tudósítója délután három órakor azt mondta:a Semmelweis Egyetemen teljes a hírzárlat, a sajtót az egyetem területére sem engedték be. Sajtóértesülések szerint három óra körül kezdődhet a szenátus ülése, amelyen legalább a tagok 60 százalékának meg kell jelennie, és egyszerű többség kell a döntés meghozatalához. A testületnek egyébként 36 tagja van, ebből ketten annak idején részt vettek Schmitt Pál kisdoktori dolgozatának elbírálásában is.

Ülésezik a szenátus – bejelentkezés 15 óra
Ülésezik a szenátus – bejelentkezés 15 óra

Tulassay Tivadar a délelőtti sajtótájékoztatón kifejtette: a Schmitt Pál kisdoktori címével kapcsolatos tényfeltáró jelentést szerda reggel Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter illetékesség hiányában felbontás nélkül visszaküldte az egyetemnek. A levél kézhezvételét követően a rektor azonnal kérte az egyetem doktori tanácsának elnökét egy rendkívüli ülés összehívására. A tanács csütörtök reggel 8 órától fél 10-ig ülésezett, és a hozzászólások, viták után úgy határozott: a tényfeltáró bizottság adatait megismerve indítványozza az államfő kisdoktori címének visszavonását.

Elvehetik Schmitt kisdoktoriját
Elvehetik Schmitt kisdoktoriját

A bejelentést a Hallgatói Hálózat szerda délután óta az egyetem épületében demonstráló tagjai tapssal, ovációval fogadták. Ezt követően az épületet elhagyták, de a 11 órára az intézmény elé előre bejelentett demonstrációjukat megtartották, mondván: még nem született meg a végső döntés. Ha délután mégis úgy határoz a szenátus, hogy nem vonják vissza az államfő doktori címét, „vannak még más eszközeink, például visszajövünk többen” – tették hozzá.    

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a doktori tanács ülését követően
Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a doktori tanács ülését követően
Fotó: MTI


Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, az egyetem azonban szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

A Hallgatói Hálózat tagjai demonstrálnak a Semmelweis Egyetemen
A Hallgatói Hálózat tagjai demonstrálnak a Semmelweis Egyetemen
Fotó: MTI


Schmitt Pál szerdán Szöulban az MTI Hírcentrum tudósítójának azt mondta, nem mond le a köztársasági elnöki tisztségről. Mint közölte, számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése „egyfajta elégtétel”.

Az LMP indítványozza, hogy az országgyűlés haladéktalanul indítsa meg Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben az úgynevezett megfosztási eljárást – jelentette be csütörtöki, Karácsony Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatóján Schiffer András. A képviselő arra hivatkozott, hogy az államfő megfosztható a hivatalától, amennyiben elnöki tisztsége során szándékosan törvényt sért. A politikus véleménye szerint amikor Schmitt Pál köztársasági elnökként adott interjúiban fenntartotta azt az állítását, hogy ez a plagizált dolgozat a saját doktori munkája, megsértette a szerzői jogról szóló törvényt. Schiffer András hozzátette, hogy az eljárás megindítását a képviselők egyötöde kérheti. Annak során a parlament kétharmaddal dönt arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) elé utalja-e az ügyet és végül az Ab megfoszthatja hivatalától a köztársasági elnököt.

A tényfeltáró bizottság jelentése
A tényfeltáró bizottság jelentése
Fotó: MTI
Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt – közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége.

Bocsánatkérésre szólít fel a budapesti KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt budapesti elnöke bocsánatkérésre vagy lemondásuk megfontolására szólítja fel azokat a politikusokat, akik az államfő kisdoktorija ügyében „az igazság kiderítése helyett abban ügyködtek, hogyan lehetne eltussolni ezt a botrányt”. Szalma Botond az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a fővárosi elnökség nevében üdvözölte a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának döntését Schmitt Pál doktorija ügyében.

„Elfogadhatatlan, hogy valaki érdemtelenül birtokoljon egy olyan tudományos címet, amelyet neve megkülönböztetésére is használhat” – fogalmazott, hozzátéve: fokozottan igaz ez olyan személyekre, akik magas állami tisztséget töltenek be.

A KDNP budapesti elnöksége ragaszkodik a Fidesz–KDNP választási ígéretének betartásához, amely szerint a jövőben nem lehetnek egyesek és kettesek az országban. „A bűnről ki kell mondani, hogy bűn, a feketéről, hogy fekete, a fehérről, hogy fehér, ezt diktálja a keresztény erkölcs is” – szögezte le Szalma Botond.

Korábbi bejegyzések

MNO vezető hírek

Bács Ferenc Kossuth-díjas színművész a mesterekről és a szakmai alázatról. Tovább

1

Több műszaki képzést állítólag azért állítanak le, mert nem adnak kellően specifikus tudást. Tovább

Furcsa mese az, amelyben egy pillangó úgy dönt, hogy lesöpri szárnyai csillogó hímporát, és hernyóvá változik. Tovább

5

A mostohagyerekként kezelt szak igenis használható tudást ad – állítják a szakma képviselői és oktató. Tovább