Kézbe veszik a hajléktalanok szívét

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2011. december 9., péntek 15:50

Új ellátóhelyeken veszik kézbe a hajléktalan emberek szívét, a szállók ellen tüntetők meg vitatkozzanak egymással – hangzott el Pintér Sándor és Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján.

Amint a frissiben aláírt szerződéseken, a Feszty Árpád utcai hajléktalanszálló falain is most szárad a festék; új részlegét jelképesen péntek délelőtt adta át Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester. Rövid terepbejárást követően Tarlós István állt a mikrofonok mögé sietve, hogy elmondja, kisebb incidens történt a reggeli helyszínen – a tárcavezetővel reggel is szemléztek egy épülő ellátóhelyet, de ott két kisebb, ellenérdekelt csoport gyakorlatilag egymás elleni tüntetéssel zavarta meg az eseményt. (A lakókat képviselők azt fájlalták, hogy hajléktalanokat költöztetnek a közelükbe, a Város Mindenkié csoport pedig azt, hogy ilyen börtönökbe rakják a fedél nélkülieket.)

Fotó: MTI


Végezze a dolgát a Deák téren?

– 2006 és 2010 között 131 ember fagyott meg Budapest utcáin, és azon dolgozunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Megáll az ember esze, hogy valaki ez ellen tüntet. Összesen 450 embernek biztosítunk elhelyezést, fogalmam sincs, hogy lehet börtönnek nevezni ezt, orvosi szoba van benne – kezdte megszólalását Tarlós István, aláhúzva, hogy a fővárosi cégeknél jelenleg is 400 embert foglalkoztatnak, szállást és biztonságot nyújtva nekik, a rendőri jelenlét pedig, mint mondta, egymástól védi őket. – Már húsz éve, óbudai polgármesterként komolyan vettük a sorsukat. Komolyan felteszem a kérdést: mi jobb nekik, százmilliókért létesített helyek vagy fagyhalál a köztereken? Ahogy mentem ma a hivatalba, száz és ezer ember szeme láttára guggolt le egy ember a Deák téren, és végezte a dolgát. Ezt akarják? Nincs mód a Hiltonba költöztetni őket, de ennél elhivatottabban nem tudunk tenni az ügyért – jelentette ki Tarlós, aki támogatja a VIII. kerületi polgármestert, Kocsis Mátét abban, hogy ki kell deríteni, ki hogyan vált hajléktalanná.


A sajtótájékoztatón Pintér Sándor azt mondta: rendet ígértek az országnak és a fővárosnak, mert ezt várják el tőlük, nem azt, hogy emberi ürüléken keresztül kelljen átjutni egyik utcából a másikba. Kiemelte, közfoglalkoztatás keretében újították fel az Aszódi és a Feszty Árpád utcai ingatlant, amelynek üzemeltetésében számítanak a karitatív szervezetek szakértő segítségére. Megígérte, hogy a szállókon rend lesz, aki megszegi a törvényt, a rendőrség el fogja vinni onnan is. – Élhetőséget teremtünk, csak utána mutatunk erőt – mondta a belügyi tárca vezére.

Fotó: MTI

 

Kézbe veszik az emberek szívét

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat első embere köszönetét és örömét fejezte ki a két politikusnak és minden segítőnek, aki a jövőben is lehetővé teszi majd ezen ellátóhelyek működtetését. – Több ez, mint lakhatás biztosítása. Ezeknek az embereknek megtört az életük, kihullottak a családból. Az első hajléktalanszálló éppen húsz éve, Óbudán nyílt meg, akkor is volt tiltakozás, de az ünnepekkor a környék lakói süteményt adtak a hajléktalanoknak. Itt nem lesznek tüntetések. Mi megszelídítjük ezeket az embereket, kézbe vesszük az ő szívüket – mondta Kozma atya, akinek vezetésével a máltaiak vállalták az üzemeltetését a Feszty utcai helyiségnek.

Korábban a Lánchíd Rádió megszólaltatta az új ellátóhelyek ügyében a máltaiak második emberét, Vecsey Miklóst is, aki elmondta, hogy a Feszty Árpád utcai és egy óbudai intézményben összesen 120 ember kaphat menedéket; az I. kerületiben 40 lábadozó mellett 50 krízisférőhelyet is ki tudnak alakítani. – A társadalmat is megnyugtatja, hogy nem hatósági, hanem szociális kérdésként tekintenek a hajléktalanügyre – mondta, hozzátéve, a most télen előálló 5-600 férőhely elegendő lesz az igények kielégítésére. Vecsey figyelmeztetett még, hogy noha 1300 hajléktalan ismert a fővárosban, a számuk ennek többszörösére tehető, de példásnak nevezte a szociális munkások, a mentők és a rendőrség együttműködését, szerinte „béke van az ellátók között”.