20 milliárdot hozhat a konyhára a kormány új ötlete

Kovács András, 2012. június 17., 06:30
A héten benyújtotta a kormány a 2013-as költségvetés főbb sarokszámait tartalmazó javaslatot a parlamentnek, ahol csütörtökön a kormány kétéves tevékenységét értékelték. Első fokon pont került a csepeli kettős gyilkosság végére is, ahol a két vádlott életfogytiglani büntetést kapott. Az MNO heti összefoglalója.

A miniszterelnök úgy látja, hogy Magyarországon jobban működik az igazságszolgáltatás, és az elmúlt években helyreállt a jogállam. Orbán Viktor az ügyészség napja alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepségen azt mondta: az ország megújításában komoly feladat hárul az igazságszolgáltatás teljes rendszerére, és ebből az ügyészeknek is ki kell venniük a részüket.

Szőcs a felmentését kérte

A tervezettnél korábban kivezethetik a magyarországi bankadót – mondta kedden a kormányfő. Orbán Bécsben, a Raiffeisen Bank képviselőjének kérdésére adott válaszában brutálisnak nevezte az adó mértékét. A miniszterelnök azt mondta: elképzelhető, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetik az adórendszerből, és helyette a pénzügyi tranzakciós illeték jelenik meg, amelynek részleteiről még tárgyalnak. Orbán hozzátette: a tranzakciós illetékből várhatóan hatalmas bevétel lesz, amit a tervek szerint kizárólag a jövedelemadók és a szociális adók csökkentésére, vagyis a versenyképesség javítására fordítanak.

L. Simon László váltja jövő hétfőtől Szőcs Gézát a kultúráért felelős államtitkári poszton. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító Balog Zoltán azután kérte fel L. Simont, hogy Szőcs a felmentését kérte, amit Orbán elfogadott. A kormányfő egyben miniszterelnöki főtanácsadónak kérte fel Szőcsöt. A kultúráért felelős államtitkár szerint irányítása alatt a kulturális államtitkárság tisztességes munkát végzett az elmúlt két évben. A parlamenti ellenzéki pártok azonban bírálták Szőcs munkáját, amely alatt szerintük szétesett a kultúrpolitika.

Kötelező nyugdíjazás

A miniszterelnök szerint a hitelre és adósságra épülő növekedés és jólét tönkreteszi a nemzetet. Orbán szerdán Budapesten, az Üzlet és befektetés Koszovóban című gazdasági fórumon a jövő egyik legfontosabb kérdésének nevezte a Nyugat-Balkán kapcsolódását az Európai Unióhoz. Hangsúlyozta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a térség, és azon belül Koszovó minél gyorsabban tudjon integrálódni.

A kormány 280 milliárdos bevétellel számol jövőre a bankokat sújtó tranzakciós illetékből – jelentette be csütörtökön a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy május elején még arról beszélt, hogy az illetékből 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének. A miniszter arról is szólt, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe. Számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Tényleg menekülnek?

Politikai vitanapon értékelték a kormány két évét csütörtökön a parlamentben. Vitaindítójában Navracsics Tibor egyebek között arról beszélt, hogy gazdasági, intézményi és bizalmi válsággal találta szemben magát a 2010-ben hatalomra került kormány. A miniszterelnök-helyettes szerint azonban a kabinetnek mindhárom válságra volt válasza. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben az ország abból a gödörből próbált kimászni, amit az adóssághegy jelentett és amit az MSZP ásott.

A vitanap kezdeményezője, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a leépülés két évének nevezte az eltelt kormányzati időszakot. A Jobbik vezérszónoka, Vona Gábor frakcióvezető egyebek közt arról beszélt, hogy az új alaptörvénytől nem az ország, hanem a Fidesz lett erősebb. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a kormány „rommá adóztatta” a magyar gazdaságot és társadalmat, a fiatalok pedig hanyatt-homlok menekülnek Magyarországról.

500 forintos díj jöhet

Magyarország kiemelten fontos partnerének nevezte a Közel-Keleten Jordániát. Orbán Viktor miniszterelnök Budapest új luxusszállodája, a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace csütörtöki ünnepélyes megnyitóján hangsúlyozta: kormánya nagyon fontosnak tartja, hogy nyisson az arab világ felé. A luxushotelt jordániai üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki. Az ünnepségen Jordánia tiszteletbeli konzulja arról beszélt, hogy a királyság is komoly stratégiai partnerként tekint Magyarországra, ahová egyre több befektető és turista érkezik az arab világból.

Biztos, hogy nem Budapest városhatára lesz a behajtási díj zónahatára – mondta a főpolgármester. Tarlós István, miután több kerületi polgármesterrel is egyeztetett, közölte: két behajtási zónahatárt vizsgálnak: az egyik a Hungária körútnál lenne, a másik egy ehhez képest szűkebb városmagra vonatkozik. A főpolgármester arról is beszélt, hogy ő 400-500 forintos behajtási díjat javasol, ebben az esetben azonban a zónahatáron belül élők nem fizetnének.

A Ház előtt a büdzsé

Első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a csepeli kettős gyilkosság két vádlottját a Fővárosi Törvényszék. Kun Tamás legkorábban 40, Deme Gábor pedig 32 év múlva szabadulhat. A vád szerint a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009 januárjában Kun Tamás elsőrendű vádlott, az iskola gondnoka megölte az iskolai alapítvány vezetésében részt vevő Takács Józsefet és egy másik tanárt.

Benyújtotta pénteken a kormány a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az NGM szerint egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válság közepén a kormány olyan strukturális reformokat hajtott végre, amelyekkel hosszú távon fenntarthatóvá tette az államháztartás egyensúlyát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Vedd észre, ha valami nincs rendben!
Lakner Dávid
Nőként sokkal könnyebb áldozattá válni.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása