20 milliárdot hozhat a konyhára a kormány új ötlete

Kovács András

2012. június 17., vasárnap 06:30

A héten benyújtotta a kormány a 2013-as költségvetés főbb sarokszámait tartalmazó javaslatot a parlamentnek, ahol csütörtökön a kormány kétéves tevékenységét értékelték. Első fokon pont került a csepeli kettős gyilkosság végére is, ahol a két vádlott életfogytiglani büntetést kapott. Az MNO heti összefoglalója.

A miniszterelnök úgy látja, hogy Magyarországon jobban működik az igazságszolgáltatás, és az elmúlt években helyreállt a jogállam. Orbán Viktor az ügyészség napja alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepségen azt mondta: az ország megújításában komoly feladat hárul az igazságszolgáltatás teljes rendszerére, és ebből az ügyészeknek is ki kell venniük a részüket.

Szőcs a felmentését kérte

A tervezettnél korábban kivezethetik a magyarországi bankadót – mondta kedden a kormányfő. Orbán Bécsben, a Raiffeisen Bank képviselőjének kérdésére adott válaszában brutálisnak nevezte az adó mértékét. A miniszterelnök azt mondta: elképzelhető, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetik az adórendszerből, és helyette a pénzügyi tranzakciós illeték jelenik meg, amelynek részleteiről még tárgyalnak. Orbán hozzátette: a tranzakciós illetékből várhatóan hatalmas bevétel lesz, amit a tervek szerint kizárólag a jövedelemadók és a szociális adók csökkentésére, vagyis a versenyképesség javítására fordítanak.

L. Simon László váltja jövő hétfőtől Szőcs Gézát a kultúráért felelős államtitkári poszton. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító Balog Zoltán azután kérte fel L. Simont, hogy Szőcs a felmentését kérte, amit Orbán elfogadott. A kormányfő egyben miniszterelnöki főtanácsadónak kérte fel Szőcsöt. A kultúráért felelős államtitkár szerint irányítása alatt a kulturális államtitkárság tisztességes munkát végzett az elmúlt két évben. A parlamenti ellenzéki pártok azonban bírálták Szőcs munkáját, amely alatt szerintük szétesett a kultúrpolitika.

Kötelező nyugdíjazás

A miniszterelnök szerint a hitelre és adósságra épülő növekedés és jólét tönkreteszi a nemzetet. Orbán szerdán Budapesten, az Üzlet és befektetés Koszovóban című gazdasági fórumon a jövő egyik legfontosabb kérdésének nevezte a Nyugat-Balkán kapcsolódását az Európai Unióhoz. Hangsúlyozta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a térség, és azon belül Koszovó minél gyorsabban tudjon integrálódni.

A kormány 280 milliárdos bevétellel számol jövőre a bankokat sújtó tranzakciós illetékből – jelentette be csütörtökön a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy május elején még arról beszélt, hogy az illetékből 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének. A miniszter arról is szólt, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe. Számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Tényleg menekülnek?

Politikai vitanapon értékelték a kormány két évét csütörtökön a parlamentben. Vitaindítójában Navracsics Tibor egyebek között arról beszélt, hogy gazdasági, intézményi és bizalmi válsággal találta szemben magát a 2010-ben hatalomra került kormány. A miniszterelnök-helyettes szerint azonban a kabinetnek mindhárom válságra volt válasza. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben az ország abból a gödörből próbált kimászni, amit az adóssághegy jelentett és amit az MSZP ásott.

A vitanap kezdeményezője, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a leépülés két évének nevezte az eltelt kormányzati időszakot. A Jobbik vezérszónoka, Vona Gábor frakcióvezető egyebek közt arról beszélt, hogy az új alaptörvénytől nem az ország, hanem a Fidesz lett erősebb. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a kormány „rommá adóztatta” a magyar gazdaságot és társadalmat, a fiatalok pedig hanyatt-homlok menekülnek Magyarországról.

500 forintos díj jöhet

Magyarország kiemelten fontos partnerének nevezte a Közel-Keleten Jordániát. Orbán Viktor miniszterelnök Budapest új luxusszállodája, a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace csütörtöki ünnepélyes megnyitóján hangsúlyozta: kormánya nagyon fontosnak tartja, hogy nyisson az arab világ felé. A luxushotelt jordániai üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki. Az ünnepségen Jordánia tiszteletbeli konzulja arról beszélt, hogy a királyság is komoly stratégiai partnerként tekint Magyarországra, ahová egyre több befektető és turista érkezik az arab világból.

Biztos, hogy nem Budapest városhatára lesz a behajtási díj zónahatára – mondta a főpolgármester. Tarlós István, miután több kerületi polgármesterrel is egyeztetett, közölte: két behajtási zónahatárt vizsgálnak: az egyik a Hungária körútnál lenne, a másik egy ehhez képest szűkebb városmagra vonatkozik. A főpolgármester arról is beszélt, hogy ő 400-500 forintos behajtási díjat javasol, ebben az esetben azonban a zónahatáron belül élők nem fizetnének.

A Ház előtt a büdzsé

Első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a csepeli kettős gyilkosság két vádlottját a Fővárosi Törvényszék. Kun Tamás legkorábban 40, Deme Gábor pedig 32 év múlva szabadulhat. A vád szerint a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009 januárjában Kun Tamás elsőrendű vádlott, az iskola gondnoka megölte az iskolai alapítvány vezetésében részt vevő Takács Józsefet és egy másik tanárt.

Benyújtotta pénteken a kormány a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Az NGM szerint egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válság közepén a kormány olyan strukturális reformokat hajtott végre, amelyekkel hosszú távon fenntarthatóvá tette az államháztartás egyensúlyát.