2014 májusában kész lehet a "nemzet főtere"

PR

2012. június 11., hétfő 12:15, frissítve: hétfő 12:17

2014 májusáig elkészülhet a Kossuth tér rendezése – hangzott el az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának hétfői, budapesti ülésén.
A fővárosi Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése február végén kezdődött meg; első lépéseként elkerítették a tér Országháztól északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Az építési területet elválasztó kerítésen a teret az 1940-es évek előtt ábrázoló fotók láthatók, amelyekből következtetni lehet a terület rekonstrukció utáni látványára is. A Kossuth tér elkerített részén alakítják ki azt a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban a parlament adott felhatalmazást.

Bakos Emil, az Országgyűlés Gazdasági Főigazgatóságának vezetője elmondta: lezárult a beruházás lebonyolítására és tervezésre kiírt két nagy közbeszerzési eljárás, amelyekre áfa nélkül 280, illetve 502 millió forintot szánnak. Ebből eddig összesen 234 millió forintot fizettek ki.

Wachsler Tamás, a „nemzet főterének” megújítását célzó Steindl Imre-program vezetője közölte, hogy a tervek szerint novemberben kezdődik meg a kivitelezés, és 2014 tavaszára készülhet el a beruházás.

A tervek szerint az Országház oldalában térszint alatti látogatóközpontot és mélygarázst építenek, megnövelik a zöldfelületek arányát, és a Parlament épülete a Duna felől is körbejárhatóvá válik.

Forrás: MTI