75 ezer ember üdülhet az Erzsébet-táborokban + Képriport

PR

2012. június 16., szombat 19:11, frissítve: hétfő 08:06

Az Erzsébet-táborokban idén hárommilliárd forintból több mint 75 ezer ember üdültetése válik lehetővé – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szombaton Budapesten egy tábornyitó rendezvényen.

A miniszter hozzátette: sikeres program indul, hiszen sokan jelentkeztek az Erzsébet-táborokba, amely a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-utalvány-programja. Ebben az évben kétmilliárd forint jut szociális üdültetésre, további egymilliárd forint pedig gyermeküdültetésre. int ismert, a táborokat az étkezési célú Erzsébet-utalványokból származó bevételből finanszírozzák.

A program célcsoportját az idősek, a szociálisan nehéz helyzetben lévők, a határon túli fiatalok, a tehetséges fiatalok, valamint a gyermekek, különösképpen a gyermekjóléti intézetben élők adják – hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: a visszajelzések alapján már csaknem tízezer gyerek és sok idős ember jelentkezett. Az Erzsébet-utalvány lényege, hogy a hasznot, a közvetítési díjat mind visszaforgatják a szociális szférába, így aki az Erzsébet-táborokban üdül, másokon is segít – fogalmazott a miniszter.


A tárcavezető álláspontja szerint kulcskérdés az együttélés gyakorlása, hiszen ha valaki már gyermekkorában találkozott más anyagi, illetve kulturális háttérből érkezőkkel, olyan pozitív élményeket szerezhetett, hogy később már nehezebb szembefordítani a másik emberrel. Ez a táborok célja – emelte ki.

Forgács István romaügyi szakértő szerint 100–200 ezer forint óriási segítség lenne a hátrányos helyzetű, sokgyerekes, magukon valóban segíteni akaró családok számára. Az Erzsébet-utalvány nyomán kifejtette lapunknak, hogy ez szerinte hogyan lenne megvalósítható.

A program azonban nem csak a nyári szünetről szól, hiszen üdülésre jövő tavaszig lehet igényelni forrásokat. A tárcavezető példaként említette, hogy hétvégenként is lehet a nagycsaládosoknak, hátrányos helyzetűeknek táborozni, akárcsak az iskolai szünetekben.

Bővülhet a felhasználási kör

A miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az Erzsébet-utalvány felhasználási köre a jövőben bővülhet. A tervek szerint „ahol meg kell védeni a gyermeket a szülők költekezési szokásaival szemben”, ott próbálják a kiegészítő juttatásokat Erzsébet-utalványban, kártyajellegű ellátás formájában eljuttatni a családokhoz.

Balog Zoltán még miniszterjelölti meghallgatásakor ismertette: terveikben szerepel, hogy a rendszeres szociális segély egy része, „mondjuk így a 10 ezer forint feletti rész, maximum 5 ezer forintban” Erzsébet-utalványban adható legyen. Hozzátette, hogy még ha ez nem is válik kötelezővé, lényeges lépés lesz abból a szempontból, hogy a helyi önkormányzatok mérlegelési lehetőséget kapjanak.

A politikus egyébként szombaton a helyi Református Általános Iskola ballagásán is beszédet mondott.

Forrás: MTI, MNO