„A demokráciát fújó együttesek hangszere”

TK

2011. december 21., szerda 06:00

Az ombudsman jövőre az állampolgárok kezdeményezésére is kérheti az Alkotmánybíróságtól (AB) a jogszabályok utólagos vizsgálatát, ezért a hamarosan hatályba lépő alaptörvény szerint az ombudsman a szűrő szerepét tölti majd be – mondta Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a Magyar Nemzet szerdai számában.

Januártól megváltozik a hivatal felépítése, ugyanis a teendőket egyetlen biztos látja el két helyettessel. Így az egységes ombudsmani hivatal egyaránt megvizsgálja majd a kisebbségi és a jövő nemzedékek jogainak érvényesülését is. A következő esztendőben Szabó Máté a szigor növekedése és a börtönrezsim változása miatt ismételten áttekinti a fogvatartottak helyzetét, s elemzi azt is, miként hatnak az új munkaügyi rendelkezések az állampolgárok alapvető jogaira.

A biztos azt mondja, mivel az 1989-es intézményekhez Magyarországon sokáig nem nyúltak hozzá, ezért azt gondolták, így érvényesül a tökéletes egyensúly. Emiatt látszik az új alkotmány radikálisnak. Szabó Máténak az a véleménye, hogy az ombudsman az egyik hangszere azoknak az együtteseknek, amelyek fújják a demokrácia nótáját – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet