A diszkótragédia vádlottjainak felmentését kérték + Videó

PR

2012. június 7., csütörtök 16:59, frissítve: csütörtök 19:25

Felmentést kértek a védők a West-Balkánban történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia büntetőperének csütörtöki tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
A két lány szüleit képviselő Bálint Zoltán ügyvéd úgy véli, hogy „sajnos néhányan nincsenek ott a vádlottak padján”, ezért az ügyvédi iroda 2011 októberében pót-magánnyomozás elrendelését kérte a Legfőbb Ügyészségtől.

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal jelenlétében pánik tört ki, és a tumultusban két lány és egy fiatal nő megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

Az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat négy ember ellen, mert álláspontja szerint a rendezvénnyel kapcsolatban rájuk vonatkozó szabályokat bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték, és ezzel előidézték a tragédiát.

A vádlottak tagadják bűnösségüket. A csütörtöki tárgyaláson perbeszédében három ügyvéd védence ártatlanságát hangoztatta, és mások felelősségét vetette fel. A negyedik védőbeszédre és az utolsó szó jogán előadott vádlotti felszólalásokra várhatóan jövő héten kerül sor.

Letöltendőt kért az ügyész

Szerdán az ügyész vádbeszédében letöltendő fogházbüntetés kiszabását kérte. Az ügyészség szerint a vádlottak a rendezvénnyel kapcsolatban rájuk vonatkozó szabályokat bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték, és ezzel idézték elő a tragédiát.

K. Tamást, Cs. József Imrét és H. István Ferencet halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolta a Fővárosi Főügyészség, egyikük számláján magánokirat-hamisítás is szerepel.

A per elsőrendű vádlottja az MNO-nak korábban elmondta: a január 15-ei rendezvény előtt elmentek a rendőrségre, ahol azt mondták, egyszerűen be kell jelenteni a kereskedelmi tevékenységet, másra nincs szükség. Ezt megtették, majd a használatbavételi engedélyt is megkapták. Utóbbi ugyancsak elegendő volt a buli megtartásához, mivel építési területről volt szó. Az egykori Skála Metró belső munkálatait azóta sem fejezték be. Mindezek a tűzvédelmi engedéllyel kiegészülve felhatalmazták arra a West-Balkán Kft.-t, hogy bérbe adják a bulira a helyszínt, mondta a cég ügyvezetője, és hozzátette: a volt Skálában, Budapesten bárhol, de még Angliában is elégségesek ezek a dokumentumok ahhoz, hogy akár egy gyárépületben is megrendezzenek egy bulit.

Az írásbeli vallomásból az derült ki, hogy Cs. József nem tudott róla, hogy rendezvényszervező kollégája, K. Tamás a maximális 1800 helyett 4200 karszalagot hozott a tragikus este helyszínére.

Forrás: MTI, MNO