Kevesebb lesz az adó, 16 kérdést tesznek fel + Videó

Kovács András

2012. május 27., vasárnap 18:06, frissítve: hétfő 13:35

Újabb nemzeti konzultáció indul a jövő héttel, amelynek a fő témája a munkahelyteremtés lesz, de a válságadók jövőjéről is dönthetnek a polgárok – jelentette be a héten Orbán Viktor miniszterelnök. Kiderült az is, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások akár júniusban elindulhatnak, míg a telefonadó összege várhatóan csökkenni fog. Az MNO heti belpolitikai összefoglalója.

Jövő kedden szavaz a Fidesz-frakció arról, hogy Orbán Viktor pártelnök-kormányfő javaslatának megfelelően Rogán Antalt választja-e meg a kormánypárti képviselőcsoport vezetőjének. Lázár János, a frakció jelenlegi vezetője, aki júniustól miniszterelnökségi államtitkárként dolgozik, hétfőn arról is beszélt, hogy a képviselőcsoport most nem tárgyalt a pártok támogatásának megvonására irányuló miniszterelnöki javaslatról. A politikus úgy vélte: a társadalomnak tudomásul kell vennie, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül, tehát az államnak áldoznia kell a politikai szervezetekre és a választásokra.Az egyeztetések irányítására felkért Varga Mihály olyan hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, amely tartható, és garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán halad. A tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti keddi meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén megerősítette: a kormány elővigyázatossági megállapodásra törekszik, amely biztonsági hálót jelent, erősíti a gazdaság iránti bizalmat, és ennek köszönhetően a GDP 4-4,3 százalékát is elérő adósságszolgálat csökkenhet. Varga bízik abban, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után megkezdődhetnek a tárgyalások.

Kevesebb adó

Várhatóan június 4-e után röviddel megkezdődhetnek a formális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a hitelkeretről – közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra: június 4-én szavazhat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatról és az alaptörvény módosításáról az Országgyűlés. Az IMF és az unió ezeket szabta feltételül a tárgyalások megkezdéséhez, így a döntések jogerőre emelkedése után indulhatnak az egyeztetések.

Az eredeti javaslatnál kevesebb távközlési adó terhelné az idén a lakossági és a vállalati előfizetéseket az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, illetve a költségvetési és számvevőszéki bizottságban csütörtökön egyhangúlag elfogadott módosító javaslat szerint. A két testület lényegében támogatta a mobilszolgáltatók korábbi javaslatát, eszerint a közteher a lakossági előfizetéseknél legfeljebb havi 400, céges ügyfeleknél pedig 1400 forint lenne.

5 millió munkavállaló kéne

A jövő héten kezdik postázni az új nemzeti konzultáció kérdőíveit a választópolgároknak – mondta pénteken a miniszterelnök. Orbán a Kossuth Rádió műsorában közölte: a 16 kérdés többsége a munkahelyteremtéssel függ össze. A kormányfő szerint azért is fontos ez a témakör, mert Magyarországon ma 3,7-3,8 millió ember dolgozik, miközben 5 millió munkavállalóra lenne szükség a gazdaság megfelelő működtetéséhez. Orbán hozzátette: az új kérdőíven a méltányos tehermegosztás is téma lesz; arról kérdezik a választókat, hogy a korábban bevezetett, akkor átmenetinek szánt válságadók véglegesen beépüljenek-e a magyar jogrendszerbe.

Kikérte a hódmezővásárhelyiektől a miniszterelnök Lázárt, aki a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, ezért le kell mondania a polgármesteri posztról. Orbán Magyarország egyik legsikeresebb közösségének nevezte Hódmezővásárhelyt, a település jövőjéről szólva pedig közölte: elkészül a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya korszerűsítése, megépül a 47-es elkerülő út, fejlesztik a laktanyát, és újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karát. Lázár arról beszélt, hogy a vidék érdekeit szeretné szolgálni a kormányban. A Fidesz és a KDNP helyi csoportja egyébként  Almási István jelenlegi alpolgármester jelölését támogatta a várhatóan nyár végén sorra kerülő időközi választáson.