Kevesebb lesz az adó, 16 kérdést tesznek fel + Videó

Kovács András, 2012. május 27., 18:06, frissítve: hétfő 13:35
Újabb nemzeti konzultáció indul a jövő héttel, amelynek a fő témája a munkahelyteremtés lesz, de a válságadók jövőjéről is dönthetnek a polgárok – jelentette be a héten Orbán Viktor miniszterelnök. Kiderült az is, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások akár júniusban elindulhatnak, míg a telefonadó összege várhatóan csökkenni fog. Az MNO heti belpolitikai összefoglalója.

Jövő kedden szavaz a Fidesz-frakció arról, hogy Orbán Viktor pártelnök-kormányfő javaslatának megfelelően Rogán Antalt választja-e meg a kormánypárti képviselőcsoport vezetőjének. Lázár János, a frakció jelenlegi vezetője, aki júniustól miniszterelnökségi államtitkárként dolgozik, hétfőn arról is beszélt, hogy a képviselőcsoport most nem tárgyalt a pártok támogatásának megvonására irányuló miniszterelnöki javaslatról. A politikus úgy vélte: a társadalomnak tudomásul kell vennie, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül, tehát az államnak áldoznia kell a politikai szervezetekre és a választásokra.

Kevesebb lesz az adó, 16 kérdést tesznek fel


Az egyeztetések irányítására felkért Varga Mihály olyan hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, amely tartható, és garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán halad. A tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti keddi meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén megerősítette: a kormány elővigyázatossági megállapodásra törekszik, amely biztonsági hálót jelent, erősíti a gazdaság iránti bizalmat, és ennek köszönhetően a GDP 4-4,3 százalékát is elérő adósságszolgálat csökkenhet. Varga bízik abban, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után megkezdődhetnek a tárgyalások.

Kevesebb adó

Várhatóan június 4-e után röviddel megkezdődhetnek a formális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a hitelkeretről – közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra: június 4-én szavazhat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatról és az alaptörvény módosításáról az Országgyűlés. Az IMF és az unió ezeket szabta feltételül a tárgyalások megkezdéséhez, így a döntések jogerőre emelkedése után indulhatnak az egyeztetések.

Az eredeti javaslatnál kevesebb távközlési adó terhelné az idén a lakossági és a vállalati előfizetéseket az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, illetve a költségvetési és számvevőszéki bizottságban csütörtökön egyhangúlag elfogadott módosító javaslat szerint. A két testület lényegében támogatta a mobilszolgáltatók korábbi javaslatát, eszerint a közteher a lakossági előfizetéseknél legfeljebb havi 400, céges ügyfeleknél pedig 1400 forint lenne.

5 millió munkavállaló kéne

A jövő héten kezdik postázni az új nemzeti konzultáció kérdőíveit a választópolgároknak – mondta pénteken a miniszterelnök. Orbán a Kossuth Rádió műsorában közölte: a 16 kérdés többsége a munkahelyteremtéssel függ össze. A kormányfő szerint azért is fontos ez a témakör, mert Magyarországon ma 3,7-3,8 millió ember dolgozik, miközben 5 millió munkavállalóra lenne szükség a gazdaság megfelelő működtetéséhez. Orbán hozzátette: az új kérdőíven a méltányos tehermegosztás is téma lesz; arról kérdezik a választókat, hogy a korábban bevezetett, akkor átmenetinek szánt válságadók véglegesen beépüljenek-e a magyar jogrendszerbe.

Kikérte a hódmezővásárhelyiektől a miniszterelnök Lázárt, aki a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, ezért le kell mondania a polgármesteri posztról. Orbán Magyarország egyik legsikeresebb közösségének nevezte Hódmezővásárhelyt, a település jövőjéről szólva pedig közölte: elkészül a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya korszerűsítése, megépül a 47-es elkerülő út, fejlesztik a laktanyát, és újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karát. Lázár arról beszélt, hogy a vidék érdekeit szeretné szolgálni a kormányban. A Fidesz és a KDNP helyi csoportja egyébként  Almási István jelenlegi alpolgármester jelölését támogatta a várhatóan nyár végén sorra kerülő időközi választáson.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 7 db

A hozzászólások mutatása