Teljes átalakulás lesz az egészségügyben

PR, 2012. március 19., hétfő 04:21, frissítve: hétfő 08:29
Nem csak az aktív kórházi ellátórendszert alakítaná át az egészségügyért felelős államtitkárság. A fekvőbeteg-intézmények krónikus-rehabilitációs rendszerében is újraosztanák az ágyszámokat és az ellátási területeket, valamint átszerveznék a járóbeteg-ellátást is – írja a Magyar Nemzet.
Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni – jelentette ki Szócska Miklós múlt héten hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

A Szócska Miklós vezette egészségügyért felelős államtitkárság újraszervezné a kórházi krónikus-rehabilitációs rendszert, valamint a teljes járóbeteg-ellátást is. Erről a kórházigazgatókat is tájékoztatták: a tervek szerint a járóbeteg-ellátásban 2013 januárjától, míg a krónikus-rehabilitációs területen már ez év júliusától vagy szeptemberétől lépne hatályba az új struktúra. Ezen a területen kapacitáscsökkentésre lehet számítani.

A tervezett változtatásokkal az egészségügyi ellátórendszer szinte egészét átszervezné Szócska Miklós. Jelenleg a kórházi aktív ellátás átszabásánál tartanak. Egyelőre még csak a három közép-magyarországi térségre vonatkozó terveket küldték el az érintett intézmények vezetőinek. Eszerint 545-tel lenne kevesebb aktív ágy a három középső régióban. Számos intézményben osztályokat szüntetnének meg, s van, ahol szinte a teljes aktív ellátást felszámolnák. Kórházat azonban nem zárnának be, de arra számítani kell, hogy sok intézmény funkciót vált. A korábbi tervek országszerte körülbelül 3000 aktív ágy megszüntetéséről szóltak, de a három középső térség kivételével a részletekről egyelőre semmit sem lehet tudni.

A cél, hogy a „könnyebb, egyszerűbb” betegségeket a lakossághoz közel gyógyítsák, a bonyolultabb, nehezebb eseteket viszont nagyobb központokban lássák el, ahol megfelelő tudás, gyakorlat, szakember és eszköz áll rendelkezésre.

A Magyar Nemzet korábban arról is írt, a kórházi struktúraátalakítás májusban léphet hatályba, de többen is szorgalmazzák annak elhalasztását egy-két hónappal. Mint ismert, országszerte körülbelül 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát, és egyelőre csak a központi régiók intézményvezetőinek küldték ki a részletes terveket.
Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

A hozzászólások mutatása