A feltételekről tárgyalt az elnök és a miniszter

TK

2011. december 6., kedd 11:40

Nem konkrét személyekről, hanem a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke megválasztásának törvényi feltételeiről, illetve a jelöltekkel kapcsolatos „politikai elvárásokról egyeztetett kedden délelőtt Schmitt Pál köztársasági elnök Navracsics Tiborral – mondta el a megbeszélés után az MTI-nek az igazságügyi miniszter.

A tárcavezető a politikai elvárások között az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése mellett azt nevezte meg, hogy a leendő elnököknek nagy hangsúlyt kell fektetniük a hatékony munkaszervezésre és a hatékony bíráskodás megszervezésére. Éppen ezért Navracsics Tibor arra kérte az államfőt, hogy amikor a frakciók véleményét meghallgatja és esetleg konkrét személyekre is kap javaslatot, akkor ezek mentén mérlegelje döntését, és „úgy tegye meg a javaslatát, hogy ezzel segítse az igazságügyi reformot”. Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy „jó, ha jövő héten” meg tudja választani az Országgyűlés a Kúria és az OBH elnökét, éppen ezért a köztársasági elnök szándéka az, hogy a keddi konzultációkat követően minél hamarabb megtegye a jelöléseket – fogalmazott Navracsics Tibor.

Fotó: MTI

A köztársasági elnök kedden Navracsics Tibor után minden parlamenti párt képviselőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel is egyeztet a Kúria és az OBH elnökének személyéről.

Forrás: MTI