A Fidesz magabiztosan őrzi előnyét

BL

2012. május 25., péntek 12:43, frissítve: péntek 14:34

A kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat, a Fidesz előnye még mindig másfélszeres. Csak kismértékű, hibahatáron belüli mozgások tapasztalhatók a politikai erőtérben – derül ki a Századvég május végén készített közvélemény-kutatásából.

Az intézet kutatási összefoglalójából kiderül, hogy az elmúlt hónaphoz hasonlóan a választókorúak 48 százaléka biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya kismértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A közvélemény-kutatás a pártok erőviszonyaiban nem talált döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalék, az MSZP ebben a közegben 15 százalékon áll, az LMP a voksok 7, a Jobbik 9 százalékéra számíthatna. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót mindössze 3 százaléknyian támogatják.

Fotó: Századvég


A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, 9 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 4 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt – derül ki a Századvég május 17–23. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével készített felméréséből.

Fotó: Századvég

Forrás: MNO