A forróság után a szél okozhat nehézségeket

tt

2012. augusztus 7., kedd 09:05, frissítve: csütörtök 15:42

A hőségriasztás utolsó napjára, keddre viharos széllel megérkezett a hidegfront, amely enyhíti a többnapos hőséget. Az erős szél miatt több térségre elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a múlt pénteken életbe lépett hőségriadó kedd éjfélig van érvényben. Az előrejelzés szerint ezen a napon 27-32 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hőség miatt már csak tizenhárom megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest –, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

70 kilométeres szél

Emellett viszont tizennégy megyében – Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Pest –, valamint a fővárosban a várható viharos széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Emiatt több térségre már a riasztást is kiadták. Az Időkép.hu adatai szerint Fonyódon 89 km/h-s, Veszprémben, Balatonlellén és Keszthelyen 70 km/h feletti széllökéseket mértek, a Pilisben 80 km/h-s, míg Budapesten 60-70 km/h közöttiek voltak a legerősebb lökések.

Estére mérséklődhet a szél

Megdőlt a fővárosi melegrekord, 37,7 Celsius-fokkal, az országos 40,2 fokos rekordnál viszont sehol sem mértek magasabb hőmérsékletet hétfőn. Az mno.hu hétfőn megírta: sok ember vette igénybe az ivókutakat a fővárosban, de voltak, akik a szökőkutakba is bementek a hőség elől.

A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt másodfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, ezért csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az OMSZ honlapján azt írta: a Balaton és a Velencei-tó térségében az északi, északnyugati szél a kora délelőtti órákban még gyakran lesz viharos, majd a délutáni órákban már csak erős, később élénk lökések kísérik. Estére jelentősen mérséklődik a szél. A reggeli felhősebb időt követően a nap túlnyomó részében napos idő várható, csapadék nélkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-28 fok körül alakul. Késő este 20-22 fok valószínű. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 25 fokos.

Az OMSZ kedden az MTI-nek küldött tájékoztatójában azt írta: estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. Északkeleten (Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmár, esetleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye) csekély valószínűséggel alakulhat ki zivatar.

Forrás: MTI