"A frászt": Gyurcsány botránya nem izgatja őket + Videó

PR

2012. május 6., vasárnap 19:36, frissítve: hétfő 08:29

Az MSZP és az LMP sem támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tisztázza Gyurcsány Ferenc plágiumügyét. A korábban Schmitt Pál lemondását követelő ellenzéki pártok nem foglalkoznak azzal, hogy a volt kormányfő csalással jutott-e diplomához. Egyelőre az sem tisztázott, hogyan kerülhetett bele Gyurcsány leckekönyvébe a tanítási gyakorlatról szóló osztályzat, hiszen a Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt mondta: az akkori KISZ-titkár nem teljesítette a penzumot.

Mint azt megírtuk, a Fidesz várja a választ az alapkérdésekre a plágiumügyben, vagyis arra: hogyan lehet, hogy ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot 1984-ben, mint korábbi sógora 1980-ban; pontosan mit jelent az, amit el is ismert, hogy „felhasználta, merített belőle”; valamint hogyan lehetséges, hogy szakdolgozata – hivatalos bírálata alapján – oldalszámra megegyezik a sógorától származó szakdolgozattal?

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) május elseji rendezvényén gazembernek nevezte a kormányt és a jobboldali sajtó egy részét. Közölte: mindenkit beperel, aki azt meri állítani, hogy ő plagizált. Eltűnt szakdolgozata miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Gyurcsány Ferenc szerzőtársa volt egy, a 2008-as válságról és tanulságairól szóló, Amerikában megjelent könyvnek, melyről közösségi oldalán számolt be. A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta: büszke rá, hogy együtt dolgozhatott az értekezés Nobel-díjas társzerkesztőjével és annak is örül, hogy a honorárium előlegét – kétezer dollárt – már a megjelenés előtt megküldte a kiadó. A szakdolgozati botrányáról azonban öt napja hallgat a volt kormányfő.

A Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán.

Múlt hét szombaton Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV múlt vasárnap azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik volt sógoráéval.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült: a Pécsi Egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze. A pártelnök azt sem cáfolta, hogy KISZ-titkárként felmentést kapott a tanítási gyakorlat alól. A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt mondta: Gyurcsány nem teljesítette a penzumot.

„Frászt”

Szanyi Tibort, az MSZP elnökségi tagját a Hír Televízió hiába kérdezte arról, hogy a Kádár-rendszerben elérhetett-e különböző kedvezményeket KISZ-titkárként Gyurcsány Ferenc. A szocialistákat a plágiumügy sem érdekli és a Jobbik kezdeményezését a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról sem támogatják. Szanyi ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „A frászt, ezt Schmitt Pál ügyében sem tartottuk jó ötletnek!” Szerinte az Országgyűlés vagy egy párt nem minősítő testület, úgy látja, annak kell döntenie a plágiumügyről, aki kiadta azt a diplomát, vagy annak a jogutódjának. „Mi a tisztázást akarjuk, ennyi a vágyunk és erre megvannak az illetékes testületek, azok vizsgálódjanak!” – fogalmazott.

„Gyurcsány Ferenc nem tényező”

A plágiumbotrány miatt Schmitt Pál lemondását a Lehet más a Politika (LMP) napokig követelte a Sándor-palota előtt. Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával azonban nem foglalkoznak. „Gyurcsány Ferenc nem tényező a magyar politikai életben” – jelentette ki Csiba Katalin, az LMP szóvivője. Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben terveznek-e tüntetést, úgy válaszolt: nem volt még ilyen kezdeményezés.

Vádaskodott, személyeskedett, elterelt és az édesanyákat köszöntötte a Hír Televízió Kontraszt című műsorában Vadai Ágnes ahelyett, hogy érdemben válaszolt volna a Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával kapcsolatban felmerült plágiumgyanúra. „A politika az egy rendkívül fontos dolog, de ma egy nagyon fontos nap van. Ez pedig anyák napja és én így a televízió képernyőjén keresztül szeretném köszönteni az édesanyákat, önt is, de hát legfőképpen a saját édesanyámat, aki, azt mondhatom, hogy jóban-rosszaban mindig mellettem állt és én azt hiszem, hogy egy ember életében ez a legfontosabb, hogy legyenek olyanok, akik mellette állnak. Gyurcsány Ferenc mellett állunk” – fogalmazott.A Pécsi Tudományegyetemen az egy hónapig tartó vizsgálat lezárásáig – június 2-áig – nem nyilatkoznak. A Hír Televízió csak annyit tudott meg, hogy az intézmény nem fogja összehasonlítani a volt miniszterelnök sógorának egyetemen megtalált dolgozatát és a Rozs Szabolcs birtokában lévő diplomamunkát.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.

Forrás: Hír TV