A hazai szakmai fejlesztéseket is bemutatják a világszimpóziumon

PR

2011. december 3., szombat 09:05

Több mint harminc ország részvételével rendezi meg a Foglalkoztatási Hivatal Budapesten az Életpálya-tanácsadás és Szakpolitika 6. Világszimpóziumát december 5. és 7. között. A rendezvény fő témái között szerepelnek a politikai, gazdasági és társadalmi változások, a karrier-tanácsadás és az ahhoz kapcsolódó szakpolitikai folyamatok.

A Foglalkoztatási Hivatal közleménye szerint a pályaorientáció és karrier-tanácsadás területén hasonló szakdiplomáciai jelentőségű eseményre a világbanki programok zárásakor, 2000 márciusában volt utoljára példa Magyarországon. A Karrier-tanácsadás és Szakpolitika Fejlesztéséért Felelős Nemzetközi Központ (ICCDPP) eseményét kétévente rendezik meg világszerte. A szimpózium fontos célja, hogy segítse a pályaorientáció szempontjából meghatározó foglalkoztatási, oktatási, gazdasági és társadalmi befogadás szakterület képviselői közötti nemzetközi párbeszéd kialakítását, illetve erősítését.

Az esemény – amelynek fővédnöke Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár – az elmúlt tíz év magyarországi szakmai fejlesztéseinek nemzetközi bemutatására is kiváló alkalmat teremt – olvasható a Foglalkoztatási Hivatal közleményében. A korábbi rendezvényekhez igazodva, az egyes országdelegációk minden esetben az adott nemzet szakpolitikai döntéshozatalában érintett intézmények küldötteiből állnak.

Az idei rendezvény központi témái között szerepelnek a politikai, gazdasági és társadalmi változások, a karrier-tanácsadás és az ahhoz kapcsolódó szakpolitikai folyamatok, valamint a karrier-tanácsadás változó feladatai, szerepei. A rendezvényt megelőzően minden ország elkészítette a fókusztémák alapján strukturált országjelentését, amelynek rövidített és összedolgozott változata adja a szimpózium legfontosabb alapanyagát.

A hazai életpálya-tanácsadás rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztését célul kitűző kiemelt európai uniós program 2008-ban indult a Foglalkoztatási Hivatalban. Az első szakasz 2011 júniusában sikerrel zárult, ennek keretében – az európai életpálya-tanácsadás prioritásaival és céljaival összhangban – lefektették a nemzeti életpálya-tanácsadási szolgáltatás alapjait. A második ütem várhatóan 2012 elején kezdődik – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI