A kormány hadat üzent, hogy megvédje

LM

2012. március 29., csütörtök 13:14, frissítve: csütörtök 13:17

Orbán Viktor miniszterelnök agrárügyekről egyeztetett csütörtök reggel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével, az Országgyűlés alelnökével – közölte a találkozót követő tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő.
A mezőgazdaság 2011-ben 2,7 milliárd euróval többet exportált, mint amennyit importált, így ez az ágazat adta az ország külkereskedelmi aktívumának közel 40 százalékát – mondta korábban Czerván György. Bővebben>>>

A kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány megalakulása óta vallja, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat Magyarország számára, a nemzet ugyanis csak akkor van biztonságban, ha erős vidékre támaszkodhat. Ennek érdekében a magyar vidék gazdasági alapjait meg kell erősíteni, ezért a vidék társadalmának megújítása a kormány mezőgazdasági stratégiájának és programjának a célja.

Erősödés

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: a megbeszélésen értékelték az elmúlt két év ágazati tevékenységét. Jelezte: az elmúlt időszakban az agrárgazdaság helyzete stabilizálódott, megítélése szerint az ágazatban folyó változások kedvező irányúak. A Magosz számára az a legfontosabb, hogy a magyar vidék, az agrárium erősödjön, és a Darányi Ignác-terv elfogadását követően az ágazati részprogramok végrehajtásával a vidéki életminőség tovább javuljon – jelentette ki.

Kiemelte, a szervezet fontos feladatának tartja, hogy legjobb szakmai tudása szerint segítse a Darányi Ignác-terv egyes – ágazati – részprogramjainak kidolgozását, kiteljesítését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a programok sikeresek legyenek.

Hatékony fellépés

Giró-Szász András elmondta: a kormány szerdai ülésén napirenden szerepelt, és döntöttek is arról, hogy a kabinet a jövőben hatékonyan kíván fellépni a zsebszerződések ellen. A kormányzati politika fontos eleme ugyanis, hogy a hazai termőföld védelmét fenntartsa.

Hadat üzentek

A részleteket ismertetve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a kormány hadat üzent a spekulánsoknak, a zsebszerződéseknek. A Vidékfejlesztési Minisztérium előterjesztése – amelyet a kormány elfogadott – konkrét intézkedései között szerepel egyebek mellett, hogy a zsebszerződések kiszűrése érdekében haladéktalan és összehangolt ellenőrzést végeznek a Nemzueti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a kormányhivatalok, a rendőrség, valamint a nemzeti parkok munkatársai.

Ezt a munkát egy operatív testület hangolja majd össze a Vidékfejlesztési, a Nemzetgazdasági, a Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Belügyminisztérium részvételével. E testület feladata lesz a zsebszerződések feltárásához szükséges jogi, közgazdasági és adminisztratív eszközök kimunkálása, valamint a jogi tájékoztatás és a jogsegély-rendszer kialakítása is.

Jogi környezet

Mindennek érdekében szükséges a jogi környezet – több jogszabály – módosítása is. Nem engedhető meg ugyanis egy jogállamban, hogy mögöttes ügyletekkel valaki is földtulajdonhoz jusson, mondta a miniszter. Példaként hozta a büntető törvénykönyv esetleges módosítását, hogy külön is nevesítsék benne ezt a csalási formát. Fel kívánja kérni a legfőbb ügyészt is arra, hogy a zsebszerződések semmisségének megállapítása érdekében hatékonyan intézkedjen.

Mindennek szellemében kíván együttműködni a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magosszal is, hogy a helyben lakók, a családi gazdaságok legyenek a magyar földhasználat kedvezményezettjei. Ezek alapján dolgozik közösen a szaktárca a gazdaszervezettel a mindennapi ügyek megoldásán, mondta Fazekas Sándor.

Forrás: MTI