A kormány megfelelően reagált

KA

2012. június 20., szerda 12:08, frissítve: szerda 13:01

Gál András Levente hamarosan találkozik Hannah Rosenthallal, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus megfigyelésével foglalkozó különmegbízottjával, aki szerdán azt közölte, hogy magyar kormány és a civil társadalom is megfelelően reagált, és elítélte az antiszemita incidenseket. A különmegbízott szerint az utóbbi időben aggasztó mértékben növekedtek a különböző magyar személyekhez kötődő antiszemita cselekmények és megnyilatkozások.
A Külügyminisztérium a nyilatkozat kapcsán azt közölte lapunkkal, hogy az abban foglaltakkal tartalmilag egyetért. Folyamatos az egyeztetés az amerikai féllel ebben a témában, és Gál András Levente kormánybiztos hamarosan találkozik Hannah Rosenthallal – tették hozzá. Természetesen sok tennivaló van még ezen a területen – hívta föl a figyelmet a minisztérium.

Rosenthal a legújabb magyarországi fejleményekről foglalt állást a budapesti amerikai nagykövetség honlapján szerdán közzétett nyilatkozatában. Megemlítette a 90 éves nyugalmazott rabbit ért verbális támadást, több holokauszt-emlékmű és egy zsidó temető meggyalázását, valamint a „szélsőjobboldali Jobbik” ismétlődő antiszemita nyilatkozatait. „Aggódunk a fenti incidenseknek a jövőre gyakorolt hatását illetően, és továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket” – írja az amerikai különmegbízott, aki 2009 óta tölti be posztját.

A továbbiakban megállapítja, hogy a magyar kormány és a civil társadalom pozitív módon reagált az incidensekre. Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és a kormány több illetékese nemrég erőteljes hangú nyilatkozatban ítélte el az antiszemita bűncselekményeket, támogatásáról biztosítva a magyarországi zsidó közösséget. Az ellenzéki pártok többsége, valamint a nagy egyházak vezetői szintén elítélték a történteket, és támogatják a zsidó közösséget. „Üdvözlöm és bátorítom az ilyen megnyilvánulásokat, egyben remélem, hogy a magyar hatóságok mielőbb felkutatják és megtalálják a legutóbbi bűntettek elkövetőit, és felelősségre vonják őket” – írja Rosenthal.

Ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a magyar vezetők pozitív lépéseire nem légüres térben került sor. „A magyar múlt olyan alakjainak közelmúltbeli rehabilitálása, akiknek személyén foltot ejtett a fasizmushoz és az antiszemitizmushoz nyújtott támogatásuk, elősegíti a szélsőséges eszmék elfogadását, ebben a légkörben a rasszizmus, az antiszemitizmus és az intolerancia más megnyilvánulási formái megerősödhetnek. Remélem, hogy Magyarország vezetői figyelembe veszik ezt, amikor továbbra is fellépnek hazájukban az antiszemitizmus és a szélsőséges eszmék erősödése ellen. Az intolerancia elleni harcban a magyar kormánynak ma lehetősége és egyben kötelessége, hogy nemzeti párbeszéd keretében biztosítsa a fenti történelmi alakok átfogó és őszinte értékelését” – fejeződik be a különmegbízott nyilatkozata.

Forrás: MTI, MNO