A legfontosabb célt már elértük

WA

2012. június 18., hétfő 15:02

Energetikai kérdések, a jövőbeni európai uniós együttműködés, valamint a parlamentek közötti kapcsolat is szóba került a horvát szábor és a magyar Országgyűlés elnökének hétfői, budapesti találkozóján. Boris Sprem és Kövér László erről újságíróknak számolt be a találkozót követően.
Herman Van Rompuy, az uniós országok állam- és kormányfői tanácsának elnöke május végén azt hangoztatta, nem lehet kétség afelől, hogy az Európai Unió elkötelezett a nyugat-balkáni országok „európai perspektívájának” támogatása mellett.

Martonyi János még márciusban kijelentette a The Wall Street Journal című amerikai pénzügyi napilapnak, a magyar kormány elkötelezett az Európai Unió további bővítése mellett. A lap hozzátette, hogy a magyar diplomácia 2011-es EU-elnöksége egyik legnagyobb sikerének tartja Horvátország jövő évre kitűzött uniós csatlakozását.

Kövér László házelnök az együttműködésről szólva azt mondta: „a legfontosabb célunkat elértük, Horvátország jövő nyáron teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Unióhoz”. A két ország így már nemcsak kívülről tudja egymást támogatni és stratégiai kapcsolatait továbbvinni, hanem uniós tagállami partnerként is – hangsúlyozta, hozzáfűzve: ezzel erősíthető azon kelet-közép-európai országok érdekérvényesítő képessége, amelyek eltérő történelmi fejlődésük okán speciális érdekekkel rendelkeznek.

A házelnök a megvitatott alapvető kérdések közül az energiabiztonságot emelte ki. Mint mondta, Magyarország számára stratégiai kérdés, hogy képes legyen az orosz gázszállítástól való egyoldalú függősége csökkentésére, ebben is fontos partnerországként tekint Horvátországra.

Boris Sprem szintén az energetikai hálózatokat, a közös kőolaj- és gázvezetékek kialakításának kérdését emelte ki a találkozót követően, emellett hangsúlyosan beszélt az interparlamentáris kapcsolatokról. Beszámolt arról, hogy mind elnöki szinten, mind a munkabizottságok szintjén rendszeres a találkozó a két ország törvényhozása között.

Megköszönte a segítséget

A horvát parlament elnöke megköszönte Magyarország segítségét ahhoz az Európai Bizottság által támogatott úgynevezett Twinning Light programhoz, amelynek keretében 250 ezer eurós segítséggel működhettek együtt az országok parlamentjei, szervezetei. A tájékoztató végén örömét fejezte ki, hogy a magyar köztársasági elnök és a házelnök egyaránt szurkol az Európa-bajnokságon szereplő horvát futballcsapatnak, mint mondta, „a magyar szurkolók támogatása is nagy segítségünkre lesz”.

Forrás: MTI