A parlament előtt a jegybanktörvény módosítása + Videó

PR

2012. június 1., péntek 13:43, frissítve: péntek 14:31

Benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Ismert, szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EB javasolja, vonják vissza a Magyarországnak járó kohéziós folyósítások részleges felfüggesztéséről hozott korábbi döntést. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ezzel kapcsolatos gyorselemzésében arról is szót ejtett, hogy a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban maradtak nyitott kérdések, és ezért a jegybanktörvény további módosítására lesz szükség.

A parlament honlapján olvasható javaslat szerint kikerül a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein.

Ugyancsak kikerülhet a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott véleményében azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló módosított törvényjavaslat továbbra sem oldja meg az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat. Az EKB továbbra is aggályosnak tartja, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható, és kinevezhető egy harmadik alelnök.


A Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB-vélemény megjelenése után azt közölte az MTI-vel, hogy az EKB és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését. Hozzátették: a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság által felvetett kérdéseket a benyújtott jegybanktörvény-módosító javaslat a bizottság által elfogadott módon rendezi.

Többek között az EKB csütörtökön kiadott közleményével magyarázzák a szakértők a péntek délelőtti forintgyengülést. A Magyar Nemzet múlt hét szombaton számolt be arról, hogy a kormány nem módosítaná a jegybanktörvény azon passzusait, amelyek szerint a monetáris tanács és nem az elnök jár el a devizatartalékok kérdésében. Piaci információk szerint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap élesen kritizálta a jogszabály ezen részét.


Az MNB-ről szóló törvény végszavazására várhatóan június 4-én, hétfőn kerül sor. Feltehetőleg ekkorra zárulnak le az ötoldalú megbeszélések Frankfurtban a kormány, az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap képviselői között.

Forrás: MTI