A rendőrség nyomoz a Kossuth téri ügyben

Kulcsár Anna

2011. december 29., csütörtök 20:04

Idő előtt tette át a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a Központi Nyomozó Főügyészséghez azt a büntetőügyet, amelyet a december 23-ai Kossuth téri események kapcsán indítottak személyi szabadság megsértése miatt. Megtudtuk: a nyomozó főügyészség az iratokat ma megküldte az V. és XIII. kerületi ügyészségnek, amely mostantól felügyelni fogja a rendőrség nyomozó tevékenységét.

A személyi szabadság megsértésének gyanújával a múlt napokban indult ügyben 29 civil személy és 15 országgyűlési képviselő lehet érintett. A képviselők – Dorosz Dávid, Ertsey Katalin, Gyurcsány Ferenc, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Kaufer Virág, Kolber István, Kukorelly Endre, Molnár Csaba, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Szilágyi Péter, Vadai Ágnes és Vágó Gábor – esetleges jogsértéseit a jogszabály szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálhatja. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezért szerdán az egész ügyet áttette a főügyészséghez.

Fazekas Géza szóvivő érdeklődésünkre elmondta: a Központi Nyomozó Főügyészség azt az álláspontot foglalta el, hogy az áttétel idő előtti volt, mert a rendőrségnek először az ügy összes adatát és körülményét tisztáznia kell, mielőtt a mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők magatartása kapcsán bármiféle hatósági lépés történne. A nyomozó főügyészség ezért ma megküldte az iratokat az általános szabályok szerint illetékes V. és XIII. kerületi ügyészségnek. Ez az ügyészi fórum felügyeli azt a rendőrségi nyomozást, amely a 29 civil személy felelősségét tisztázza. Az eljárás tehát egyelőre visszakerül a BRFK-hoz.

December 23-án délelőtt – mint ismeretes – a Lehet Más a Politika (LMP) demonstrációt szervezett a parlament bejárataihoz. Az előre bejelentett eseményt – egyeztetés után – a BRFK tudomásul vette. A szervezők garantálták, hogy a rendezvény békés jellegű lesz.

A tüntetés után ellenzéki országgyűlési képviselők és más állampolgárok jelképesen blokádot vontak az épület bejárataihoz. A rendőrség személyi szabadság megsértésének gyanújával több mint 40 személyt, köztük 15 képviselőt előállított. Az előállítottakkal önként utazott a Gyorskocsi utcai kapitányságra Mesterházy Attila (MSZP) és 10 képviselőtársa: Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor István, Harangozó Tamás Attila, Horváth András Tibor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla és Ujhelyi István. A rendőrség tájékoztatása szerint az önként utazók akadályozták, hogy az előállítottak kiszálljanak a rendőrautóból és eljussanak az előállító helyiségbe. Tevékenységükkel többszöri felszólítás ellenére sem hagytak fel, így engedetlenség szabálysértése miatt őket is előállították. Mentelmi jogukról lemondtak.

A személyi szabadság megsértésének bűntette 3 évi szabadságvesztéssel büntethető.

Forrás: MNO