A szocialisták „egymillió családot sértegettek”

BL

2011. december 17., szombat 15:56

A Fidesz szerint óriási siker a kabinet és a bankszövetség között létrejött, a devizahitelesek megsegítéséről szóló megállapodás.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt időszak intézkedéssorozatával sikerült könnyíteni a devizahitelesek helyzetén. Mára gyakorlatilag minden devizahiteles problémáján tudnak segíteni, holott voltak viták, támadások. A szocialisták „egymillió családot sértegettek”, azt állították ugyanis róluk, hogy adócsalók, akik méltatlanok a támogatásra, mert gazdagok – fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta, a devizahiteleseket érintő intézkedéseknél az alapelv a tehermegosztás volt, valamint az, hogy hosszú távú megoldás szülessen, és minden adóscsoport kapjon valamilyen segítséget. A kormány és a Magyar Bankszövetség között létrejött megállapodásból a szóvivő kiemelte azt, hogy akinek kilencven napon túli tartozása van, annak a hitelét a bank forintra váltja, a tartozása negyedét pedig elengedi. A szociálisan rászorulók ezenfelül állami kamattámogatást is kapnak – tette hozzá.

A megállapodás nemcsak azért jelentős eredmény, mert mindenkinek tudnak segíteni, hanem azért is, mert „a bankszövetséggel partnerek vagyunk immáron” – mondta Selmeczi Gabriella. Arra a kérdésre, hogy kaptak-e olyan híreket, amelyek szerint a pénzintézetek továbbra is próbálják nehezíteni a végtörlesztők dolgát, a szóvivő azt válaszolta, még vannak ilyen jelzések, de optimisták, és remélik, e „lassító taktikák” már csak elszigetelt esetek.

Azzal kapcsolatban, hogy Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombaton pártja nevében a költségvetés visszavonását követelte, Selmeczi Gabriella úgy reagált: a szocialistákat semmi sem érdekli, csak az, hogyan okozzanak problémát a Fidesznek, hogyan gáncsoskodjanak, hogyan szerezzék vissza a hatalmat.

A fideszes politikus – aki december 31-ig nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott is – kérdésre elmondta, hogy elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása.

Forrás: MTI