A szocialista örökség és a liberális félrevezetés állt a középpontban

BL

2012. június 11., hétfő 15:30, frissítve: hétfő 16:39

A kormány gazdaságpolitikájáról, a vasútvonalak felújításáról, az állami földalap pályázatairól, az eladósodottságról, valamint a rendőri vezetők őrizetbe vételéről szóltak a napirend előtt felszólaló képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.

Ment-e a Fidesz-kormány által előbbre az ország? – tette fel a kérdést Józsa István (MSZP), válaszként kijelentve: a megélhetés nem biztosabb, de a gazdasági kilátásaink sem lettek jobbak az elmúlt két évben. Cséfalvay Zoltán államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy kockázatos az európai és a világgazdaság. Utalva az MSZP-s politikus egyik javaslatára, azt mondta, az országvédelmi alapra szükség van, ezért az, a képviselő javaslatával ellentétben nem használható fel más célokra. Arra kérte Józsát, vonja vissza erről szóló javaslatát, majd kijelentette: a szocialisták mindig felelőtlenül gondolkodtak és javíthatatlanok. A kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően Magyarország hosszú idő óta először képes 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt – hangsúlyozta. Jávor Benedek (LMP) a „vasútrombolás” káros hatásairól, a mellékvonalak felszámolásának visszásságairól beszélt. Emlékeztetve egy hétvégén napvilágra került felvételre, azt mondta: vasúti vonalakat zárna be a kormány, csak megvárja, hogy ezt rá lehessen fogni a Nemzetközi Valutaalapra.

Fónagy János államtitkár szerint az említett ügy azt példázza, hogyan lesz „egy politikai kukkolásból egy ellenzéki párt árnyékra ugrása”. Kijelentette: az említett felvételen egy magánbeszélgetés során egy olyan menetrendi szakértő beszél „szamárságokat”, aki nem a minisztérium munkatársa. Az orvul rögzített felvételen elhangzottak nem igazak – közölte. Kijelentette: a Fidesz nem bezárni akarja a mellékvonalakat, hanem megnyitotta; a Fidesz építeni akarja a hálózatot, nem rombolni, annak ellenére, hogy olyan leromlott hálózatot vett át, amelyet minimum 10–15 év alatt lehet javítani.

Csak adósok és hitelezők vannak

A jobbikos Magyar Zoltán az állami földpályázatokkal kapcsolatban azt mondta: már minden gazdaszervezet bírálta az eljárást, de a kormányzat nem fogadta meg érveiket. Felháborítónak tartja, hogy létezhetnek olyan pályázatok, ahol a döntés indokait az érintettek nem ismerhetik meg, és jogorvoslati lehetőségük sincs. A politikus szerint az ország leggazdagabb 1 százaléka vitte el az uniós támogatások 40 százalékát.

Fazekas Sándor szakminiszter közölte: az agrárium válsága kapcsán a szocialistákat jelentős felelősség terheli, hiszen az ő klientúrájuk volt az előző évek nyertese. A Fidesz-kormány szerinte tiszta helyzetet teremtett a földhaszonbérleti pályázati rendszerben. Mindig van persze 5-10 földügy, amelyet megpróbálnak behozni a politikai térbe – mondta –, eközben azonban mintegy 700 szerződést kötött már az állam. Pálffy István (KDNP) az adósságról szólva közölte: az elmúlt két évtized liberális félrevezetése az volt, hogy van alternatíva, csak azt nem mondták, hogy ezt hitelből kell fedezni. Az adósság mindenkire hat, vállalatokra, magánszemélyekre – közölte, hozzáfűzve: két társadalmi osztály van, adósoké és hitelezőké. A politikus szerint a tehermegosztás új rendszerére van szükség ahhoz, hogy megszűnjön az eladósodott emberek és társadalmak kora.

Cséfalvay Zoltán a spanyolországi eseményekre utalt felszólalásában: a 100 milliárd eurós mentőcsomag jelentősen, 90 százalék fölé emeli az ország adósságállományát, ami már visszafoghatja a gazdasági növekedést. Magyarországon ezzel szemben a 2010-es tetőpont óta fokozatosan csökken az államadósság – mondta, felhívva a figyelmet arra is, hogy Magyarország a devizahitelezés megoldásánál az embereket próbálta segíteni.

Nemzeti ügy egy új rendőrség megszületése

Kocsit Máté (Fidesz) a rendőri vezetők őrizetbe vételével kapcsolatban arról beszélt: jó úton halad a rendőrség megújítása, a korrupció felszámolása a szervezeten belül. Örömmel hallotta – mondta –, hogy a belügyminiszter nem hátrált meg a zsarolás által, hanem kemény fellépést ígért. Visszafordíthatatlan megtisztulási folyamat indult, amelyet az illetékesek végig fognak vinni – mondta, hozzátéve: a kormánypártok rendet ígértek, amelynek része a korrupció felszámolása is.

Kontrát Károly belügyi államtitkár a kormány programjára emlékeztetett, amely szerint nemzeti ügy egy új rendőrség megszületése. A kabinet ezért módosította a rendőrség jogállását, szervezetét, és hozta létre a Nemzeti Védelmi Szolgálatot. Köszönetet mondott a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek, amiért szavazatukkal támogatták az erről szóló törvényt, amellyel megteremtődhettek a személyi, tárgyi és anyagi feltételek a szükséges munkához.

Forrás: MTI