A tábornok úgy berúgott, hogy elvesztette a „legális” kenőpénzt + Videó

PR

2012. március 19., hétfő 17:57, frissítve: kedd 13:01

Elismerte a korrupcióval vádolt tábornokok egyike, hogy rendszeresen kapott borítékban pénzt a különböző megbízások után. A nyugalmazott dandártábornok szerint beosztottjai azt mondták neki, hogy ez legális, az orvosi hálapénzhez hasonlít. A vádirat szerint a Honvédelmi Minisztériumban szolgáló dandártábornokok megállapodtak egymással a beszállítóknak kifizetett összegek lefölözésében.

A bíróság öt vádlottat hallgatott meg hétfőn, köztük a minisztérium protokoll és nemzetközi rendezvényszervező igazgatóságának volt vezetőjét. A nyugalmazott dandártábornok 2010-ben önként tett feljelentést, melyben önmagára nézve is terhelő vallomást tett. Pontosan nem tudta megmondani, hogy 2001 és 2005 között két vádlott-társától összesen mennyi visszaosztott pénzt kapott. Feljelentéséből a tárgyaláson az ügyész idézett: „Nem tudtam soha arról, hogy mely cégek osztják vissza a pénzt, mert ezt egyrészt nem kérdeztem, meg nem mondták nekem. Az előbbi három hónapos intervallum is csak egy becsült idő volt, volt, amikor sűrűbben, volt, amikor ritkábban. Igazából nem számoltam össze, a fenti időszakban mennyi pénzt vettem át, az biztos, hogy tízmillió forintot nem kaptam, de az ötmillió forintot elérte az összeg.”

A dandártábornok azt mondta, őt úgy tájékoztatták, a pénz teljesen legális, az orvosok hálapénzéhez hasonlít. Egy olyan esetre is emlékezett, amikor a pénzes borítékot egy szekszárdi borkóstolón kapta, de annyira berúgtak, hogy elvesztette, és másnap úgy vitték utána. Vallomásában azzal védekezett, ő nem tett mást, csak beállt a sorba.H. András nyugalmazott dandártábornok, negyedrendű vádlott elmondta: korábbi szolgálata során már megtapasztalta személyesen is, hogy milyen könnyű valakit látható indok nélkül tönkretenni, utcára tenni. Mint fogalmazott: „Féltettem a családomat, egzisztenciámat, beosztásomat, ezért hagytam magam sodortatni az eseményekkel anélkül, hogy azok lényegével tisztában lettem volna. Tudtam, hogy bizonyos elvárásoknak meg kell felelni, ha ezt nem teszem, akkor könnyen az utcára kerülhetek.”

A bírónak arra a kérdésére, hogy magas rangú katonatisztként hogyan tudott elszámolni a lelkiismeretével, nem tudott válaszolni.

Ismert, a katonai elhárítás már a szocialista Juhász Ferenc minisztersége alatt feltárta a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályán zajló visszaéléseket.

Forrás: Hír TV