A tiltakozók is elégedettek József Attila „költözésével” + Videó

Kovács András

2012. április 11., szerda 11:28, frissítve: szerda 15:59

A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül – derült ki Wachsler Tamás és Vadász György szerdai közös sajtótájékoztatóján. Az új helyszín csattanós választ ad mindenkinek – mondta el lapunknak Wachsler. A tiltakozókat is meggyőzték a tervek.
A sajtótájékoztatón megjelent a szobor áthelyezése elleni tiltakozást szervező Facebook-csoport egyik tagja is, aki Vadásztól megkapta az átépítés terveit. A tiltakozót meggyőzték az elképzelések: „tetszik az átalakítás, tényleg jobb helyre kerül a szobor” – nyilatkozta az Indexnek.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban intenzív kardozás zajlott a közéletben, annak ellenére, hogy semmiféle javaslat nem volt arról, hová kerüljön József Attila szobra – mondta el az MNO-nak Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője. Mindenféle elképzelések alapján többen harciasan védték a szobor alkotójának vélt érdekeit – tette hozzá. Úgy látja, az új helyszín csattanós választ ad mindenkinek, ez méltóbb magához a műalkotáshoz és a mű készítőinek szándékaihoz is.

Wachsler rámutatott arra, hogy néhány héten belül láthatóak lesznek a Kossuth tér átalakítását bemutató tervpályázatok. „A tervezőknek szűk két hetük van arra, hogy letegyék az asztalra a javaslatukat, majd nyilvánosságra is hozzuk őket, így mindenki megismerkedhet az átalakítás irányával” – tette hozzá.

„Senkit sem támadunk”

A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül – jelentette be szerdán Wachsler és Vadász György építész, a szobor társtervezője. A Kossuth tér átalakítását célzó Steindl Imre-program során jelentősen megújul a dunai rakpart is: többek között megszűnik a Parlament déli oldalánál található gépkocsifelhajtó, így a folyóparti korzó az Erzsébet hídtól a Margit hídig gyalogosan is végigjárható lesz.


Vadász az MNO kérdésére elmondta, hogy Marton Lászlónak, a szobor alkotójának az özvegye rossz néven vette, hogy elkerül a műalkotás a mostani helyéről, de bízik benne, hogy ez a megoldás őt is meg fogja nyugtatni. Az esetleges tiltakozások kapcsán úgy vélekedett, hogy az elmúlt években annyi megmozdulás volt, hogy nem foglalkozik velük. „Senki ellen szóló támadásról nincsen szó, legfőképpen nem Marton László elleniről.”

Nem marad nyitott kérdés

Mint ismert: Tima Zoltán Ybl-díjas vezető tervező irányításával végzik el a Kossuth Lajos tér átalakítását. A tér megújítására a Középülettervező Zrt. nyerte el a megbízást, amelynek összege 502 millió forint.

Az MNO korábban interjút készített Wachsler Tamással, aki elmondta, hogy április közepére elkészülnek az első vázlatok a Kossuth Lajos tér átalakításával kapcsolatban, májusra pedig egyetlen nyitott kérdés sem marad.