A Velencei Bizottságnál aggályoskodtak a szocialisták

LM

2012. május 25., péntek 14:48

A választójogi törvényhez fűződő aggályait ismertette a Velencei Bizottság Magyarországon tartózkodó jelentéstevőivel az MSZP pénteken Budapesten. Az ellenzéki párt képviselői többek közt a választókerületek kialakításával kapcsolatban fogalmazták meg kifogásaikat.

A szocialistákban felmerült a választókerületek politikai alapú kijelölésének gyanúja, amelyeket ráadásul úgy határozott meg a kormányoldal, hogy azokról nem egyeztetett az ellenzéki pártokkal – ismertette újságírókkal Harangozó Gábor, az Európa Tanács magyar delegációjának szocialista tagja azokat az aggályokat, amelyeket a Velencei Bizottság jelentéstevőinek is megfogalmazott.

A találkozót követő tájékoztatón az országgyűlési képviselő közölte, a szocialisták azt is kifogásolják, hogy még egyáltalán nem ismertek az új választási eljárásról szóló jogszabályra vonatkozó javaslat részletei az ellenzék előtt. A tájékoztatón elhangzott, hogy a küldöttek nemrég kezdték el vizsgálni a magyarországi választójogi törvényt, az ezzel kapcsolatos jelentést várhatóan júniusi ülésén fogadja el a Velencei Bizottság, amely megfogalmazza ajánlásait.

A magyar kormány nem ért egyet az Amnesty International Magyarországot érintő, május 23-án bemutatott megállapításaival. A kabinet szerint Magyarország az elmúlt két évben számos jelentős lépést tett az emberi jogok területén, ám ezek ismertetése kimaradt a szervezet éves jelentéséből, ahogy abban nem szerepelnek például a külhoni magyarokat érő rendszeres inzultusok sem.

Április végén nyílt levelet írt az Európa Tanács (ET) főtitkárának az MSZP, amelyben arról kérdezik, hogy az általa irányított testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz.

Mesterházy Attila május közepén Washingtonban tárgyalt, ahol megfogalmazta: az amerikai partnerek segítő szándékkal fejezik ki aggályaikat a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban.

Forrás: MTI