Áder János a köztársaságielnök-jelölt + Videó + Képek

Kovács András

2012. április 16., hétfő 20:17, frissítve: kedd 14:37

Áder János a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje – derült ki Lázár János és Szijjártó Péter hétfői közös sajtótájékoztatóján. „A jelölést tisztelettel, és a megbízatás iránti illő alázattal elfogadom” – tudatta Áder János közleményében.

Áder János a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje – jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfő este Budapesten.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Szijjártó tájékoztatása szerint a miniszterelnök konzultációkat folytatott az összes szóba jöhető jelölttel. Áder János biztonságot és kiszámíthatóságot fog adni Magyarországnak és a politikai rendszernek – tette hozzá. A miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott, hogy a leendő elnök legfontosabb feladata az alkotmány megerősítése és megszilárdítása. Áder János elfogadta a felkérést a köztársaságielnök-jelöltségre – mondta a politikus.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Lázár tájékoztatott arról, hogy kedden egyeztetést folytatnak a köztársasági elnök megválasztásának folyamatáról. A frakcióvezető arra tesz javaslatot, hogy május 2-án válassza meg az Országgyűlés Ádert. A köztársaságelnök-jelöltet az eljárási folyamat során fogja meghallgatni a Fidesz-frakció – hangsúlyozta Lázár.

Tisztelettel és alázattal

Megtisztelő számomra, hogy a Fidesz–KDNP frakciószövetség engem jelöl Magyarország új köztársági elnökének – olvasható Áder János sajtóközleményében. Az elmúlt napokban volt időm a feladat súlyával és személyes felelősségével szembenézni, mindent alaposan mérlegre tenni, és megfontolt döntésre jutni – írja a politikus.

A jelölést tisztelettel és a megbízatás iránti illő alázattal elfogadom. Úgy döntöttem tehát, hogy megválasztásom esetén hazatérek Brüsszelből, befejem az Európai Unió parlamentjében három éve elkezdett munkámat, és ezzel egyidejűleg lemondok párttagságomról – fogalmaz Áder. Mint írja, ezt diktálja számára a lelkiismeret parancsa és a hazája iránti hűség. – Rendszerváltó politikusként az elmúlt 24 évben bármilyen feladat elé is állított sorsom, mindvégig a magyar demokrácia szolgálatában álltam – fogalmazott  Áder.

Csornán születtem. 53 éves vagyok. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végeztem tanulmányaimat, feleségemmel több mint 27 éve élek boldog házasságban, négy gyermekünk van. Mindig igyekeztem úgy élni, hogy tisztán nézhessek gyermekeim szemébe – tudatja közleményében Áder.

Tudatában vagyok annak, hogy Magyarország köztársasági elnökének a nemzet egységét kell megjelenítenie. Ezért az a célom, hogy hitet és reményt nyújtsak ahhoz, hogy mi magyarok, a világ nemzeteinek tizenötmilliós családtagjaiként mindig bizalommal tudjunk egymás szemébe nézni, tudjunk tiszteletet adni, tiszteletet ébreszteni, s ha kell, tiszteletet követelni. Ebben a munkában példaképemnek Deák Ferencet, a „haza bölcsét” tekintem – szögezi le.

Nem azért, mintha azt hinném, hogy valaha is a haza bölcsévé válhatnék, azt viszont őszintén hiszem, hogy az ő egykori bölcsességére alapozva ma is sikeresebbé és derűsebbé tehetjük közös jövőnket és jelenünket. Ebben a munkában minden magyart, hazánk valamennyi polgárát szövetségesemnek tekintem és szövetségesemül hívom – zárul Áder János köztársaságielnök-jelölt közleménye.

Forrás: MNO