Kinevezték Vargát, Lázárt, Szijjártót és Győrit

NT, BL, 2012. május 29., kedd 17:35, frissítve: kedd 18:24
Kinevezte Áder János köztársasági elnök tárca nélküli miniszterré Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárrá Lázár Jánost, a Miniszterelnökség másik két államtitkárává pedig Szijjártó Pétert és Győri Tibort.

Az államfő kedd délután a Sándor-palotában nevezte ki június 2-i hatállyal az új minisztert és államtitkárokat.
Varga Mihály – Fellegi Tamás utódjaként – az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokat irányítja majd tárca nélküli miniszterként. Őt az eddigi Fidesz-frakcióvezető, Lázár János váltja a Miniszterelnökség élén.

Ismert, Rogán Antalt választotta meg a Fidesz-frakció új vezetőjének kedd délelőtti ülésén – jelentette be Lázár János. Az új frakcióvezető elmondta, hogy a következő időszakban az átlagemberek problémáira fognak összpontosítani. Emellett bejelentette, hogy lemond fővárosi képviselői posztjáról.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor kormányfő jelenlegi szóvivője államtitkárként a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért felel, Győri Tibor pedig jogi munkát végez majd.

Azt, hogy Szijjártó Péternek lesz-e utódja a szóvivői poszton, és ha igen, ki, egyelőre nem tudni, az azonban biztos – mint arról Lázár János beszámolt a Délmagyarországnak –, hogy a Miniszterelnökségen ezentúl lesz egy parlamenti és egy stratégiai helyettes államtitkárság, valamint egy koordinációs csoport is. Utóbbi azon fog dolgozni, hogy a vidék, a választókörzetek érdekei érvényesüljenek.

IMF-megállapodás: minél hamarabb


Varga Mihály miniszteri munkája során arra fog törekedni, hogy Magyarország minél hamarabb tető alá hozhassa azt az IMF-megállapodást, amelyik jelentős mértékben segítheti a gazdaság működését, és biztosítja a stabil finanszírozást.

Fotó: MTI


Az IMF-tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként felügyelő politikus – miután átvette kinevezési okmányát – újságíróknak azt mondta, minél hamarabb egyeztetéseket kezd elődjével, Fellegi Tamással, a jegybank magyar delegációhoz tartozó tagjával és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőivel. Ezt annak érdekében teszi, hogy már egy olyan egyeztetett állásponttal kereshessék meg a nemzetközi intézményeket, amelyet Brüsszelben és Washingtonban is képviselni tudnak.

Fotó: MTI


Arra a kérdésre, hogy mikorra zárulhatnak le a tárgyalások, időpontot nem mondott, amit azzal indokolt, hogy a megbeszélések jelentős része nem rajtuk múlik, ugyanis az ügyben két másik fontos intézménynek kell egymással egyeztetnie. Hozzátette: abban bízik, hogy már a nyár folyamán elindulhat az érdemi párbeszéd. Megismételte, ő maga arra fog törekedni, hogy a szerződést minél hamarabb aláírhassák.

Hogy sikerek szülessenek

Lázár János tartja majd a kabinet nevében a kapcsolatot a kormánypárti frakciószövetséggel az elkövetkező időszakban. A politikus, a Fidesz-frakció leköszönő vezetője ezt kinevezése után mondta. A Miniszterelnökség szervezeti struktúrája és feladatai is megváltoznak majd – jelezte Lázár János, hozzátéve, „azt gondolom, hogy a miniszterelnök talán mint vidéki képviselőre és némi tapasztalatot szerzett polgármesterre” is számít rá a következő időszakban. A legfontosabb, hogy minél több siker szülessen Magyarországon a következő két évben – mondta.

Szijjártó Péter a kinevezés után arról beszélt, hogy külügyi és külgazdasági kérdések tartoznak majd az általa vezetett államtitkársághoz a Miniszterelnökségen. A politikus hozzátette: az a héten fog eldőlni, hogy az eddig az ezen a területen dolgozók közül kik folytatják majd nála a munkát. Orbán Viktor közeljövőbeli külföldi programjai közül példaként említette „a jelen helyzetben különösen fontos”, pénteki bukaresti látogatását, amelynek során a kormányfő részt vesz a kohéziós alapokról szóló csúcstalálkozón.

Emellett júniusban lesz Európai Tanács-ülés, továbbá meghívták Orbán Viktort egy azerbajdzsáni fórumra is, ahol a térség legfontosabb üzleti döntéshozói tanácskoznak majd, és a Kereszténydemokrata Internacionálé is tart vezetőségi ülést Rómában – sorolta.

A szintén államtitkárrá kinevezett Győri Tibor újságíróknak elmondta: elsősorban a kormány tevékenységével, döntéseivel kapcsolatos jogi koordinációt irányítja majd, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) irányítása is átkerül hozzá.

Forrás: MNO,MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
A jól működő ország
György Zsombor
A civilség szitokszóvá tétele nem illene egy polgári berendezkedésű demokráciához.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása